Badminton i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Badminton

Badminton är en relativt ny sport i de olympiska sommarspelen. I München-OS 1972 var badminton en av uppvisningssporterna, men det dröjde tjugo år innan sporten blev aktuell på riktigt. Sporten har därmed funnits med på programmet sedan Sommar-OS 1992 i Barcelona.

I Tokyo-OS 2021 kommer badminton att pågå mellan den 24/7 och 2/8, med totalt 5 grenar på programmet. Badminton kommer att avgöras på Musashino Forest Sports Plaza.

Sveriges OS-trupp i badminton

Felix Burestedt, herrsingel

Om badminton

Badmintonsporten sägs härstamma från Indien i mitten av 1800-talet när de brittiska officerarna satte upp ett nät när de spelade det populära spelet ”Battledore och Shuttlecock”. Spelet kom sedan att kallas för Poona, efter den indiska staden och garnisonen.

I Tokyo-OS 2021 kommer badminton att pågå mellan den 25/7 och 3/8, med totalt 5 grenar på programmet. Badminton kommer att avgöras på Musashino Forest Sports Plaza.

Officerarna tog Poona tillbaka till England och där blev spelet mycket populärt. 1873 tog sporten verklig fart när man introducerade spelet i the Badminton House och kort därefter bytte sporten namn från Poona till Badminton. 1893 så gavs den första regelboken ut och 1899 spelades den första turneringen ”All England Open Badminton Championships”.

Vad är badminton?

Badminton spelas på en plan som är 6,1 x 13,4 meter stor med ett 1,55 meter högt nät som delar planen. Planen är indelad i rutor där man servar diagonalt och vilket sida man servar från beror på om den som servar har udda ett jämna poäng. Planen varierar i storlek beroende på om man spelar dubbel eller singel, där planen är bredare om man spelar en dubbelmatch.

I badminton spelar man i bäst av tre set, där man spelar fram till 21 i varje set. Poäng ges för en vunnen runda oavsett vem som servar, till skillnad från de gamla reglerna där man spelade fram till 15 och där man bara kunde vinna poäng i sin egen serv.

Badminton i de olympiska spelen

De grenar som ingår i Badminton är singel och dubbel för damer och herrar samt även mixed, totalt fem grenar med andra ord. Mixed tillkom under Atlanta-OS 1996 och där varje lag endast får bestå av en man och en kvinna.

Kina är det land som har överlägset flest OS-medaljer, 38 stycken, följt av Indonesien med 18 och Sydkorea med 18 medaljer vardera. Fyra i medaljligan hitta vi faktiskt vårt grannland Danmark som har tagit totalt 6 medaljer, varav ett guld.