Basket i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Basket

I Tokyo-OS 2021 kommer basket att ha fyra turneringar på OS-programmet, som kommer att avgöras mellan den 24/7 och 8/8. Turneringarna kommer att spelas i vanligt basket och 3×3 basket, med två turneringar i vardera gren för damer och herrar. Matcherna i bakset kommer att spelas på de två arenorna Aomi Urban Sports Park (3×3) och Saitama Super Arena.

Sveriges OS-trupp i basket

Om basket

Basket uppfanns i den amerikanska staden Springfield, Massachusetts, i slutet av 1800-talet. Sporten uppfanns i brist på annat mellan den amerikanska fotbolls- och baseballsäsongen. I början använde man flätade korgar, eng basket, därav sportens namn.

De flätade korgarna man använde till en början hade inget hål rakt igenom vilket innebar att man fick klättra upp för att hämta bollen hela tiden. Men snart blev korgarna utbytta mot metallringar och med en planka bakom som man kunde använda till hjälp för att studsa bollen igenom korgen. Under årens lopp har olika regler förändrat sporten, och utvecklat den, men grunden är fortfarande densamma nu som då.

Basket infördes på OS-programmet redan 1936, bara cirka 40 år efter dess uppkomst. Och USA har varit den mest framträdande nationen genom alla tider i de olympiska spelen.

Vad är basket?

Basket är en lagsport och en bollsport där man använder händerna för att kasta, passa och dribbla med en karaktäristisk basketboll. Bollen är oftast orange med svarta ränder och kan förekomma i olika storlekar. Standard idag är storlek 7 för herrar, ca 229 mm, och en lite mindre boll med storlek 6 för damer.

Basket spelas inomhus med fem spelare från varje lag på planen. I basket spelar man fyra perioder där varje period pågår i 10 minuter. Det gäller för basketspelarna att passa och dribbla för att ta sig förbi sina motståndare och slutsligen antingen skjuta eller lägga, dunka, bollen i motståndarens korg. Det betyder att motståndaren ska, med justa medel, gör allt för att förhindra att motståndarlaget får i bollen i lagets korg. Korgen är placerad cirka tre meter upp och man får endast poäng om bollen passerar igenom korgen ovanifrån.

Poängen man får när bollen passerar igenom korgen beror på var ifrån bollen sköts ifrån. Bakom den så kallade trepoänglinjen, som befinner sig 6-7 meter ifrån korgen, är varje skott som går i värt tre poäng. Alla bollar som dunkas eller skjuts inom denna trepoängslinje är värt 2 poäng. Om någon ber sig fult åt mot en anfallande spelare inom denna linje kan rendera i straffkast. Det innebär att en spelare får två ”gratis” fösök att skjuta bollen i motståndarens korg och där varje skott som sitter korgen ger ett poäng om den går i.

Om en spelare får en ”foul” innebär det att han eller hon har gjort något regelvidrigt och vid fem fouls, sex i NBA, så visas spelaren ut och får inte delta i matchen längre.