Beachvolleyboll i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Beachvolleyboll

Beachvolleyboll infördes på OS-schemat i sommarspelen i Atlanta 1996 och är en ung sport i OS-sammanhang om man tänker på att vissa av de andra sporterna har hängt med sedan OS-starten i Aten 1896. Traditionen att spela beachvolleyboll sträcker sig dock längre tillbaka än så och har sitt ursprung i USA på 1920-tal.

Beachvolleyboll i Tokyo-OS 2021 kommer att pågå mellan den 24/7 till den 7/8 och ha två medaljevent och grenar på programmet. Arenan där beachvolleyboll kommer att avgöras under spelen 2021 är Ariake Arena.

Sveriges OS-trupp i beachvolleyboll

Sverige har ingen trupp uttagen i beachvolleyboll.

Regler i beachvolleyboll

Precis som namnet antyder spelas beachvolleyboll på sand och har släktskap med volleyboll.

I OS tävlar 24 damlag och 24 herrlag, med två atleter i varje lag. Lagen gör sedan upp på en sandplan med nät emellan precis som i volleyboll. Herrarnas nät sträcker sig lite högre än damernas, där herrarnas nät är 2,43 m högt och damernas 2,24 m högt.

I beachvolleyboll gäller det att spela bollen över nätet med händerna så att motståndaren inte lyckas slå tillbaka bollen. Varje lag får nudda bollen tre gånger på sin egen planhalva innan den måste slås över till motståndarens sida. Om en spelare inte just blockat bollen, får denne inte heller nudda bollen en andra gång. Kommunikation mellan de två lagspelarna sker via teckenspråk med fingrarna bakom ryggen så att inte motståndarna ska se.

Bäst efter tre set vinner matchen där de första två seten spelas till 21 poäng medan det tredje setet endast spelas till 15 poäng. Dessutom måste varje set vinnas med 2 poäng. Sidbyten sker regelbundet under matchens gång efter 7 poäng.

Nytt sedan tävlingarna i London 2012 är att klädreglerna på damsidan har ändrats. Förut var det krav på bikini eller baddräkter för damerna, men nu får de även välja mellan shorts, t-shirt och linne.

Historia

På herrsidan, i de olympiska spelen, har spelare från beachvolleybollens hemland USA dominerat och tätt efter kommer lag från Brasilien. Även på damsidan har brasilianska beachvolleybollspelare varit framgångsrika men i de tre senaste olympiska mästerskapen har USA tagit över även på damsidan då Kerry Walsh och Misty May spelat hem gulden både 2004, 2008 och 2012.