Bordtennis i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Bordtennis

Bordtennis, eller pingis som det också heter, är en racketsport som spelas antingen individuellt eller i par. Sporten infördes på OS-programmet i Seoul-OS 1988.

Under sommar-OS i Tokyo 2021 kommer 5 medaljevent och grenar att avverkas i bordtennis mellan den 24/7 och 6/8. Bordtennis kommer att avgöras på Tokyo Metropolitan Gymnasium.

Sveriges OS-trupp i bordtennis

Linda Bergström, damsingel
Mattias Falck, herrsingel och lag
Anton Källberg herrsingel och lag
Kristian Karlsson, lag
Jon Persson, reserv lag
Christina Källberg, damsingel

Om bordtennis

Bordtennis sägs ha uppkommit antingen i Indien eller Storbritannien under 1800-talet. Regelboken kom till under 1875 vilket är en milstolpe för sporten. Efter att den karaktäristiska celluloidbollen började användas kallades sporten för ping pong, med tanke på ljudet som uppkommer när bollen slår i bordet. Idag har sporten sitt starkaste fäste i Kina som också dominerar sporten i de stora eventen som VM och OS.

Bordet som används i bordtennis ska vara grönt eller blått med vita linjer. Linjerna löper längs med kanterna runt bordet samt med en en linje som delar bordet på längden. Bordet delas även på mitten längs med kortsidan med ett nät som är 15,15 cm högt.

Till skillnad från andra racketsporter spelas bordtennis, som det låter, på ett bord. Spelarna står på vardera ände av bordet och ska helt enkelt slå bollen över nätet till motståndarens sida, svårare än så är det egentligen inte. Men som i många andra sporter så finns det många regler att ta hänsyn till.

Varje match i bordtennis är uppdelade i set, fem eller sju set beroende på tävling. I regel är ett set avgjort när en spelare, eller lag, når 11 poäng. Det finns ett undantag, om båda spelarna, eller ett lag, når 10 poäng då fortsätter man att spela tills en vinner med minst två poäng.