Boxning i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Boxning

Boxning har varit en del av de moderna olympiska spelen sedan OS i St Louis 1904. Den moderna formen av boxning utformades under 1867 men faktum är att boxning har utövats längre tillbaka i tiden än så. Sporten kan härledas flera tusen år tillbaka i tiden och och var också med i de antika olympiska spelen. Sporten har förändrats mycket genom åren och under slutet av 1800-talet skedde en av de stora förändringarna när man införde boxningshandskarna.

Sedan Sommar-OS i London 2012 tillåts damer att tävla i boxning. Av de 13 grenar som det kommer att tävlas i är tre  tilldelade damerna. Herrarnas gren fjädervikt försvann från programmet i samband med damernas inträde i sporten.

I boxning kommer det att finnas 13 grenar på programmet under Tokyo-OS 2021, som kommer att avgöras mellan 24/7 och 8/8. Grenarna i boxning kommer att avgöras i arenan Ryōgoku Kokugikan.

Sveriges OS-trupp i boxning

Agnes Alexiusson, 60 kg
Adam Chartoi, 75 kg

Om boxning i sommar-OS

I boxning tävlar man en mot en och då är det vinna eller försvinna som gäller. Det betyder att vinnaren av en match möter vinnaren av en annan match och förloraren är ute ur turneringen. Så håller det på tills endast två boxare är kvar och som möts i den slutgiltiga finalen. I Sommar-OS så delas fyra medaljer ut i varje boxningsgren, guld till vinnaren, silver till tvåan och brons till de som förlorar semifinalerna.