Brottning i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Brottning

Brottning är en sport som har gamla anor och som var med redan under de antika olympiska spelen 708 år före Kristus. Det gör sporten till en av de äldsta i världen. Brottning fanns även med på programmet i det fösta Olympiska spelet i modern tid i Aten-OS 1896.

I Tokyo-OS 2021 kommer brottning att pågå mellan den 1/8 och 7/8, med totalt 18 grenar på programmet. Arenorna som kommer att användas i brottning under de olympiska spelen 2021 är Makuhari Messe (Hall A och B) .

Sveriges OS-trupp i brottning

Sofia Mattsson, 53 kg
Henna Johansson, 62 kg
Alex Bjurberg Kessidis, 77 kg

Om brottning i sommar-OS

I brottning tävlar man i två discipliner Grekisk-romersk stil och i fristil. De olika disciplinerna är sedan indelade i olika grenar och viktklasser. Skillnaden mellan dessa två stilar är att man i Grekisk-romersk stil inte får ta tag i midjan eller i benen.

Endast männen kommer att tävla i Grekisk-romersk stil som är indelad i sju olika viktklasser mellan 55 till 120 kilo. I fristil kommer dock både damer och herrar att tävla. Viktklasserna för herrar är densamma som i Grekisk-romersk stil och damerna kommer att  tävla i fem olika viktklasser mellan 48 till 72 kilo.

Sverige med OS-framgångar inom brottning

Det kanske förvånar många att brottning är den sport där Sverige har varit mest framgångsrik genom åren i de Olympiska Sommarspelen. Det är den sport som Sverige har tagit flest medaljer i med totalt 84 medaljer, varav 28 guld, 27 silver samt 29 brons. De gyllene åren för Svensk OS-brottning var mellan 1928 och 1952 då Sverige radade upp medaljer under mästerskapen. Antalet medaljer gör att Sverige ligger trea i den totala medaljligan i brottning i OS-sammanhang bakom Ryssland och USA.

Sverige har också blivit fråntagen en medalj i Sommar-OS 2008 i Peking när Ara Abrahamian demonstrativt kastade sin silvermedalj i mattan under prisutdelning. Bakgrunden till detta var att han var missnöjd med finalen där han ansåg sig vara orättvist behandlad av domarna.