Cykling i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Cykelsport

I cykelsport är det fyra discipliner som det tävlas i: landsväg, bana, mountainbike och BMX. BMX är en relativt ny disciplin inom cykelsporten och gjorde debut på OS-programmet i Peking-OS 2008.

I Tokyo-OS 2021 kommer det att vara 22 grenar på programmet som avgörs mellan den 24/7 till den 8/8. Arenorna för sommarspelen i Tokyo kommer att vara Ariake Urban Sports Park (BMX), Izu Velodrome (bana), Izu Mountain Bike Course (mountainbike) & Fuji International Speedway (landsväg).

Sveriges OS-trupp i cykelsport

Emilia Fahlin, landsväg
Jenny Rissveds, mountainbike

Grenar för cykelsporten i OS

Landsväg

Linjelopp – herrar
Linjelopp – damer
Tempolopp – herrar
Tempolopp – damer

Bana

Sprint – herrar
Sprint – damer
Lagsprint – herrar
Lagsprint – damer
Keirin – herrar
Keirin – damer
Lagförföljelse – herrar
Lagförföljelse – damer
Omnium – herrar
Omnium – damer
Madison – herrar
Madison – damer

Mountainbike

Mountainbike – herrar
Mountainbike – damer

BMX

Racing – herrar
Racing – damer
Freestyle – herrar
Freestyle – damer

Landsväg

I landsvägscykling så avgörs tävlingen, precis som det låter, på en ”vanlig” väg.

Linjeloppen avgörs antingen under en dag eller så delas tävlingen upp på flera dagar. Om ett linjelopp avgörs under flera dagar så summerar man helt enkelt ihop tiderna för varje delsträcka, etapp, som körs för att avgöra vinnaren. I Linjelopp har Sverige ett guld som Bernt Johansson tog i Montreal-OS 1976, ett silver från Emma Johansson 2008 samt ett brons från 1976 års Gösta Pettersson.

Tempolopp avgörs alltid under en och samma dag och till skillnad från ett linjelopp, där alla startar samtidigt, så kommer cyklisterna att starta med 90 sekunders intervaller. Sen vinner den cyklist som får den bästa tiden. I denna gren har Sverige sedan tidigare ett guld, två silver och ett brons. Den senaste medaljen tog Gustav Larsson i Sommar-OS i Peking 2008.

Bana

I Sommar-OS 2016 kommer bancyklingen att ta plats på den 250 meter långa banan i den speciallbyggda arenan Rio Olympic Velodrome som är beläget i Barra Olympic Park. Bantävlingarna i cykel kommer att avgöras mellan den 11:e och 16:e augusti med totalt fem grenar för både damer och herrar. De fem grenarna som det kommer att tävlas i är sprint, keirin, omnium, lagsprint samt lagförföljelse.

Mountainbike

Mountainbike härstammar och utvecklades i norra Kalifornien, USA, under 1970-talet och som tillkom på OS-programmet under Atlanta-OS 1996 och har fortsatt att vara en del av OS sedan dess. I mountainbike avgörs tävlingen under ett antal lopp på ett varierande terrängbana och först i mål vinner. I Sommar-OS 2016 kommer mountainbikebanan att ligga i X-Park i Deodoro. Tävlingen avgörs den 20:e augusti för damer och 21:a augusti för herrar.

BMX

Det senaste tillskottet inom cykelsporten i Sommar-OS är BMX som tillkom på programmet i Peking 2008. I BMX tävlar man på en grusbana som är 470 meter lång för herrar och 430 meter damer. De tävlande startar på en åtta meter höga ramp och ett lopp tar cirka 40 sekunder att avsluta. I BMX delas åkarna in i seedningsgrupper för att sedan tävla i ett slutspel med kvartsfinaler, semifinaler och slutligen en final. I Sommar-OS 2016 kommer tävlingen att avgöras på den nybyggda BMX Olympic Centre som ligger i ”X-park” i  Deodoro. 32 manliga och 16 kvinnliga cyklister kommer att delta i denna gren som avgörs mellan den 17-19 augusti.