Fäktning i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Fäktning

Fäktning har alltid funnits med i en eller annan form i de olympiska spelen. I modern tid har sporten funnits med på programmet sedan starten i Aten-OS 1896. Damerna fick dock vänta till Paris-OS 1924 innan de fick delta i denna sport och då endast i disciplinen florett. De övriga två disciplinerna värja och sabel infördes på damernas program så sent som 1996 respektive 2004.

Under sommar-OS i Tokyo 2021 kommer de 12 grenarna i fäktning att pågå mellan 24/7 och 1/8. Arenorna där grenarna i fäktning kommer att avgöras under spelen 2021 är Makuhari Messe (Hall A och B) .

Sveriges OS-trupp i fäktning

SOK har ännu inte tagit ut en trupp i fäktning till Tokyo-OS.

Om fäktning i Sommar-OS

Inom fäktningssporten, i OS-sammanhang, ingår det fem discipliner värja, sabel, florett, sabel i lag och florett i lag. Sedan Aten-OS 2004 så tävlar både damer och herrar i alla dessa fem disciplinerna, vilket innebär att det kommer att vara totalt tio medaljgrenar.

Så går fäktning till

I grund och botten är de tre fäktningsgrenarna mycket lika. I de tre grenarna använder man dock olika typer av fäktningsdon för att träffa motståndaren och få poäng. Fäktningsdonen skiljer sig åt till viss del i vikt, längd och utformning. Grunden och principen är dock fortfarande densamma. Det gäller helt enkelt att träffa motståndaren och undvika att själv bli träffad.

I värja får du träffa var som helst på kroppen och om du och din motståndare träffar varandra samtidigt får ni båda poäng. I florett får du endast sticka samt att man har en liten träffyta, eftersom endast träffar i bålen eller ryggen ger poäng. Innan du får attackera din motståndare i florett så måste du avvärja en attack. Sabel skiljer sig åt från värja och florett då du får båda hugga och sticka din motståndare. I sabel gäller träffar på hela överkroppen inklusive armar och huvudet men dock inte händerna.

En träff ger ett poäng och om din motståndare trampar utanför banan, pisten, så får du ett poäng. I den individuella fäktning vinner den som först får 15 poäng och i lagsporten 45 poäng eller den som har mest poäng när tiden går ut.