Fotboll i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Fotboll

I Tokyo-OS 2021 kommer det att spelas två turneringar i fotboll, en för damer och en för herrar. De två turneringarna kommer att pågå under större delen av mästerskapet, mellan den 21/7 och 7/8.

Matcherna i fotboll på kommer att spelas på följande arenor: Tokyos Olympiastadion, Tokyo Stadium, Sapporo Dome, Miyagi Stadium, Kashima Soccer Stadium, Saitama Stadium & International Stadium Yokohama.

Program och datum i Tokyo-OS

Hela programmet för de två turneringarna i fotboll i Tokyo-OS 2021 ser du nedan. Fylls på vartefter.

Spelschema för de svenska damerna

21/7 10:30 Sverige – USA
24/7 10:30 Sverige – Australien
27/7 10:00 Nya Zeeland – Sverige
30/7 Ev kvartsfinal
2/8 Ev semifinal
5/8 Ev bronsmatch
6/8 Ev final

Sveriges OS-trupp i fotboll

Damernas landslag är uttagen till Tokyo-OS. Se truppen nedan.

Målvakter
Hedvig Lindahl, Atlético Madrid
Jennifer Falk, Häcken

Backar
Amanda Ilestedt, Bayern München
Emma Kullberg, Häcken
Hanna Glas, Bayern München
Jonna Andersson, Chelsea
Magdalena Eriksson, Chelsea
Nathalie Björn, Rosengård

Mittfältare/anfallare
Caroline Seger, Rosengård
Filippa Angeldahl, Häcken
Fridolina Rolfö, Wolfsburg
Hanna Bennison, Rosengård
Kosovare Asllani, Real Madrid
Lina Hurtig, Juventus
Madelen Janogy, Hammarby
Olivia Schough, Rosengård
Sofia Jakobsson, Real Madrid
Stina Blackstenius, Häcken

Reserver
Zećira Mušović, Chelsea, målvakt
Julia Roddar, Washington Spirit, back
Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, mittfältare/anfallare
Anna Anvegård, Rosengård, mittfältare/anfallare

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Om fotboll i sommar-OS

Herrarnas fotbollsturnering i Sommar-OS har varit med på programmet sedan 1900 i Paris, med endast ett undantag för OS i Los Angeles 1932. Damturneringen tillkom så sent som 1996 i Atlanta-OS och intresset för damfotbollen har därefter bara vuxit.

Herrarnas fotbollsturnering

Herrarnas fotbollsturnering klassas sedan 1992 som en U-23 turnering. Det innebär att länderna har ett begränsat antal spelare att tillgå och inte får ta med de äldre mer etablerade spelarna. Dock är det tillåtet att ta med tre spelare i truppen som är av äldre karaktär än de U-23 spelarna som max får vara 23 år.

Herrarnas fotbollsturneringen i OS håller därmed inte samma dignitet och status som exempelvis Fotbolls-EM eller Fotboll-VM. Dock kommer vi att få se spännande lag med unga lovande talanger.

I herrturneringen är det totalt 16 lag som deltar och turneringen.

Damernas fotbollsturnering

På damsidan är håller dock denna turnering en helt annan status. Här kommer alla de stora nationerna att vara med i turneringen och mönstra sina bästa lag, oavsett ålder. Och genom tredjeplatsen i Fotbolls-VM 2011 så har även Sveriges damer kvalat sig till OS-turneringen. Sverige räknas som ett av de bättre lagen i världen och på fredag den 19 augusti ska man även spela i finalen mot Tyskland. Matchen spelas 22:30 svensk tid.

I damernas turneringen kommer 12 lag att göra upp om medaljerna.

Fotbollens historia

Fotbollen blev modern 1863 då det brittiska fotbollförbundet grundades. Men sporten är självklart mycket äldre än så, dess historia kan härledas ända tillbaka till antiken då både greker och romare spelade ett spel som liknade fotboll. Även i Kina spelades fotboll vid denna tid. På 1300-talet och 1400-talet spelade man fotboll i England men de brittiska kungarna ville förbjuda sporten eftersom de tyckte den vara alltför brutal. Fotboll gjorde entré på det olympiska programmet redan 1900 och damerna så sent som 1996. Herrturneringen är öppen för spelare under 23 år men varje lag får ha med tre överåriga spelare. På damsidan finns inga åldersbestämningar.