Gymnastik i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Gymnastik

Gymnastik har funnit med på OS-programmet i modern tid sedan det första Olympiska Spelet i Aten 1896. Till en början var det endast män som tilläts delta i gymnastikgrenarna. Detta förändrades i Amsterdam-OS 1928 då även damer tilläts att tävla. Artistik gymnastik var den disciplin inom sporten som man utövade till en början och inte förrän i Los Angeles-OS 1984 tillkom rytmisk gymnastik och så sent som år 2000 så lades även trampolin till på programmet.

I gymnastik finns det 18 grenar på programmet i Tokyo-OS 2021 som kommer att avgöras mellan 24/7 och 8/8. Arenan för sommarspelen i Tokyo kommer att vara Ariake Gymnastics Centre .

Sveriges OS-trupp i gymnastik

Jonna Adlerteg, artistisk gymnastik
David Rumbutis, artistisk gymnastik

Grenar i gymnastik

Artistik

Barr – herrar
Barr – damer
Bom – damer
Bygelhäst – herrar
Fristående – herrar
Fristående – damer
Hopp – herrar
Hopp – damer
Mångkamp individuellt – herrar
Mångkamp individuellt – damer
Mångkamp lag – herrar
Mångkamp lag – damer
Ringar – herrar
Räck – herrar

Rytmisk

Mångkamp trupp – damer
Mångkamp individuellt – damer

Trampolin

Trampolin – herrar
Trampolin – damer

Artistisk gymnastik

Artistisk gymnastik har funnits med i os under alla år sen starten 1986. I artistisk gymnastik använder man olika typer av redskap för att genomföra ett utvalt program under en kortare tidperiod, mellan 30 till 90 sekunder. Sen gör en jury en bedömning och ger gymnasten poäng beroende på hur väl programmet var genomfört och med svårighetsgraden i åtanke. I Sommar-OS 2016 så ingår grenarna mångkamp i lag, individuell mångkamp, hopp, fristående, barr samt bom för både damer och herrar. Och i herrarnas program ingår även bygelhäst och ringar . Artistik gymnastik kommer att genomföras i Rio Olympic Arena mellan den 6-11 augusti samt 14-16 augusti.

Rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik är en av få olympiska discipliner där endast kvinnor tävlar. I rytmisk gymnastik ska deltagarna utföra artistiskaprogram i takt med musik och i konstant rörelse. Till sin hjälp har gymnasten olika handredskap som ringar, bollar, käglor eller band. I rytmisk gymnastik tävlar man i två grenar, mångkamp i lag eller individuellt. I rytmisk gymnastik tittar domarna på hur väl programmen är utförda, artisteriet och svårighetsgraden. I Sommar-OS 2016 kommer denna disciplin att pågå mellan den 19-21 augusti i Rio Olympic Arena..

Trampolin

Trampolin är en relativ ny disciplin i OS-sammanhang och kom med på programmet i Sydney år 2000 trots att sporten har utövats på internationell nivå sedan 1964. I trampolin ska gymnasten utföra tio hopp från en studsmatta, så kallad trampolin där det endast är tillåtet att göra saltomortaler utan skruv. Domarna kommer då att bedömma hur väl hoppet är utfört, tiden i luften samt svårighetsgraden i hoppen. Trampolin består av damerna och herrarnas tävlingsgrenar. Eventet kommer att pågå mellan den 12:e och 13:e august i Rio Olympic Arena.