Konstsim

Konstsim utvecklades i Kanada i slutet av 1920-talet. Sporten gjorde OS-debut 1984 i Los Angeles vilket innebär att Rio-OS 2016 blir det nionde OS:et som sporten är med på programmet. Konstsim var dock med som en uppvisningsgren i OS-sammanhang mellan 1948 och 1968. Så helt obekant var inte konstsim när den slutligen fick ta plats på listan över OS-sporter i Los Angeles 1984.

Konstsim i Tokyo-OS 2021 kommer att pågå mellan den 2/8 till den 7/8 och ha två medaljevent och grenar på programmet. Arenan för sommarspelen 2021 kommer att vara Tokyo Aquatics Centre.

Sveriges OS-trupp i konstsim

Sverigeh ar ingen trupp uttagen i konstsim till Tokyo-OS.

Om konstsim i sommar-OS

När konstsim infördes på OS-programmet såg grenarna en aning annorlunda ut, jämför med dagens OS-grenar. Till en början tävlade man i de två grenarna par och solo. Men sedan Sydney-OS 2000 ingår endast lag och par-grenarna i konstsim. I Sommar-OS är det endast damer som tillåts att tävla i de två grenarna i konstsim.

På engelska heter sporten ”Synchronised Swimming” direktöversatt blir det ”synkroniserad simning” på svenska, vilket är en bra beskrivning av sporten. Det gäller helt enkelt för de tävlande, oavsett om det är i par eller i lag, att utföra ett program genom att göra rörelser som är synkroniserade med alla deltagare.

Konstsim i par – så går det till

I par-grenen så sker tävlingen i två moment. Paren ska dels utföra ett tekniskt program och sen ett fritt program. Precis som exempelvis simhopp är även konstsim en bedömningssport, med en jury som bedömer simmarnas program och hur väl det är utfört.

När båda programmen är avklarade räknas poängen samman och på så vis avgörs vilka par som går vidare till finalen. I finalen så är det bara ett fritt program, men poängen från det tekniska programmet som utförts tidigare räknas med i resultatet.

Liknande regler för lag och par-grenarna

I lag-grenen består varje lag av åtta tävlande som utför samma moment som paren, nämligen ett tekniskt program och ett fritt program. Skillnaden är att de aldrig simmar någon final utan tävlingen avgörs efter lagens prestationer i dessa två moment istället.

Juryn avgör grenarna

Vad är det då juryn bedömer i konstsim? Det är ett flertal olika saker, alltifrån hur avancerat programmet är, hur bra koreografin är till hur väl synkroniserade simmarna är när de utför programmet.