Landhockey i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Landhockey

Den moderna formen av landhockey, eller bara hockey som det egentligen heter, spelades redan under 1800-talet. Sporten kan dock härledas ännu längre tillbaka i tiden och till antikens Egypten, Grekland och Persien. Landhockey har funnit med på OS-programmet sedan 1908, med undantag för Paris-OS 1924, men damernas turnering introducerades så sent som 1980 i Moskva-OS.

Under sommar-OS i Tokyo 2021 är det två turneringar i landhockey på programmet, en för damer och en för herrar, som kommer att spelas mellan den 24/7 till 6/8. Arenan där matcherna i landhockey kommer att spelas är Oi Hockey Stadium.

Sveriges OS-trupp i landhockey

Om landhockey i sommar-OS

I Sommar-OS består landhockey av två grenar, damerna och herrarnas turnering. Dam- och herrturneringarna i landhockey består av 12 lag vardera. Lagen kommer då att delas in i två grupper med sex lag i varje grupp. Vinnaren av en match får 3 poäng och ett oavgjort resultat ger 1 poäng till vardera lag. Ettan och tvåan i varje grupp kommer sedan att avancera till slutspelet och semifinalerna. Resterande lag i turneringen, de som inte nådde slutspelet, kommer istället att få spela placeringsmatcher.

Landhockey har mer gemensamt med bandy än ishockey

Trots att landhockey inte är en utbredd sport i Sverige så är det en av världens största bollsporter. Namnet till trots så har sporten mer gemensamt med bandy än ishockey. Landhockey spelas på en relativt stor plan, 91,4 x55 meter, med konstgräs. Varje lag har 11 spelare på planen och byten kan ske löpande som lagen önskar. En match löper över 70 minuter med uppdelad på två halvlekar. Skulle en match gå till övertid så spelas maximalt ytterligare två halvlekar på 7,5 minuter vardera och då är det första målet som vinner. Sedan avgörs matchen på straffar.

Klubborna som spelarna använder för att passa, dribbla och skjuta bollen, har en karaktäristisk böj längst fram och liknar därmed en bandyklubba i många och mycket. För att göra ett mål i landhockey måste spelaren som skjuter bollen stå inom straffområdeslinjen som går runt målet i en halvcirkel. Skulle en spelare bli ojust tacklad eller ojust behandlad inom detta område kan motståndaren tilldelas en straff. Om en spelare bryter mot en regel kan han eller hon utvisas i två eller fem minuter och i värsta fall få matchstraff. Endast axel mot axeltacklingar är tillåtna inom sporten.

Sverige utan medalj i Sommar-OS

I Sommar-OS har Sverige inte tagit en enda medalj i landhockey och kommer inte att representeras av något lag i varken damernas eller herrarnas turnering i Rio-OS 2016. I OS är det flera länder som har en framskjuten position inom sporten som Holland, Australien, Tyskland och Pakistan. Dock är det Indien som har tagit flest guldmedaljer genom åren, åtta stycken.