Modern femkamp i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Modern femkamp

Modern femkamp introducerades först i Stockholm-OS 1912 och med herrarnas turnering. Damernas turnering introducerades 88 år senare i Sydney-OS 2000. Modern femkamp är precis som det låter, en tävling som består av fem olika grenar som atleterna måste bemästra. Grenarna som ingår i modern femkamp är fäktning, ridning, simning, skytte och löpning.

I modern femkamp är det två grenar på programmet under Tokyo-OS 2021, som kommer att avgöras mellan 5/8 och 7/8. Arenorna som kommer att användas för modern femkamp är Tokyo Stadium & Musashino Forest Sports Plaza (fäktning) .

Sveriges OS-trupp i modern femkamp

Sverige har ingen uttagen trupp i modern femkamp till Tokyo-OS.

Modern femkamp i Sommar-OS

I Sommar-OS kommer modern femkamp tävlas i fäktning, simning och ridning där man samlar poäng. Tävlingen kommer sedan att avslutas med en kombinationstävling beståendes av både skytte och löpning där poängen de samlat ihop tidigare avgör i vilken ordning de ska starta och hur långt efter varandra.

Fäktning – värja

I fäktning så tävlar man i grenen värja som kommer att avgöras på Youth Arena och på Deodoro Stadium. I denna gren möts alla de tävlandes en gång, en mot en. Den som får in en träff på sin motståndare inom en minut vinner och får en poäng. Skulle en minut passera och ingen av de två få in en träff så förlorar båda och ingen poäng delas ut.

Simning – 200 meter fristil

Simningsgrenen som ingår i modern femkamp är fristil och kommer att avgöras i Deodoro Aquatics Centre. Deltagarna kommer att delas in i heat beroende på sitt årsbästa resultat. Sedan är det en race mot klockan som gäller. Distansen är 200 meter och där deltagaren får minus eller pluspoäng för varje 0,33 sekunder som deltagaren får över eller under tiden 2:30 minuter.

Ridning – banhopp

Den sista grenen som deltagarna kan samla poäng i, innan kombinationsgrenen, är ridning och banhopp som kommer att avgöras på Deodoro Stadium. Deltagarna tävlar på en hinderbana och kommer att få minuspoäng om de river ett hinder eller misslyckas med att ta sig över ett hinder. Om en tävlande inte går i mål på den utsatta tiden, som är beroende på banans storlek, får minuspoäng för varje extra sekund. Skulle en tävlande komma i mål på en tid som är mer än dubbelt den utsatta tiden så diskvaliciferas personen från tävlingen.

Den avslutande Kombinationsgrenen

Kombinationstävlingen kommer att avgöras på Deodoro Stadium och består av pistolskytte och löpning 1000 meter. Den som har samlat mest poäng i de tre föregående grenarna kommer att starta först, följt av resten av fältet som start i intervaller med en sekund efter ledaren för var fjärde poäng de har samlat ihop. Därmed är varje poäng av yttersta vikt.

I kombinationstävlingen ska atleterna först utöva pistolskytte, där de ska träffa fem måltavlor, för att sedan springa 1000 meter. Och dessa två moment måste varje deltagare göra minst tre gånger i följd innan de kan gå i mål.