Ridsport i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Ridsport

Ridsporten introducerades för första gången i Sommar-OS 1900 i Paris. Därefter gick det två mästerskap tills sporten var tillbaka på programmet igen vid Stockholm-OS 1912 och har varit med sedan dess. Till en början var det endast manliga militära kavalleriofficerare som fick delta i denna OS-sport. Detta kom att ändras vid Helsingfors-OS 1952 där även damerna fick delta i denna sport.

I Tokyo-OS 2021 kommer ridsport att pågå mellan den 24/7 och 7/8, med totalt 6 grenar på programmet. Grenarna i ridsport kommer att utspela sig på Equestrian Park (dressyr och hoppning) & Sea Forest Cross-Country Course (fälttävlan).

Sveriges OS-trupp i ridsport

Patrik Kittel, dressyr
Therese Nilshagen, dressyr
Juliette Ramel, dressyr
Antonia Ramel, dressyr
Louise Romeike, fälttävlan
Ludwig Svennerstål, fälttävlan
Therese Viklund, fälttävlan
Sara Algotsson Ostholt, fälttävlan
Malin Baryard Johnsson, hoppning
Henrik von Eckermann, hoppning
Peder Fredricson, hoppning
Rolf-Göran Bengtsson, hoppning

Grenar i Sommar-OS

I Sommar-OS ingår disciplinerna dressyr, banhoppning och fälttävlan i ridsporten. Varje disciplin är i sin tur indelad i två lag och individuella grenar vilket innebär att ridsporten har totalt sex grenar som det tävlas i. Till skillnad från de flesta andra sporterna är inte grenarna i ridsporten indelad på kön. Därmed så tävlar damerna och herrarna direkt mot varandra på lika villkor.

Dressyr

I dressyr ska hästen och ryttaren tillsammans utföra ett program med rörelser som sedan kommer att bedömas av en jury, bestående av sju domare, som delar ut poäng beroende på hur väl programmet genomfördes.

Banhoppning

I banhoppning ska ryttaren och hästen ta sig förbi en antal hinder i en given ordning. Hur man gör detta och vilken väg man tar mellan hindren är upp till ryttaren. Det gäller helt enkelt att vara snabbast genom banan och riva så få hinder som möjligt. Varje hinder man river ger extra sekunder på sin totala tid.

Fälttävlan

Den sista disciplinen inom ridsporten är fälttävlan som där de båda disciplinerna dressyr och banhoppning ingår samt en terrängritt. I terrängritt ska ekipagen ta sig förbi 45 hinder som är utplacerad på en bana i varierad terräng. Poängen man får i dressyr, 0 till 10, räknas om till straffpoäng. Gör man något fel i en gren så kommer dessa att räknas om till straffpoäng som adderas och räknas samman för att slutligen ha en vinnare. Fälttävlan är med andra ord en mycket krävande sport för både hästen och ryttaren.