Skytte i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Skyttesport

Skyttesporten är en gammal sport i OS-sammanhang. Redan vid OS-starten i Aten 1896 fanns grenen med på programmet och har varit ett inslag i de olympiska spelen sedan dess, med undantag för åren 1904 och 1928. Kvinnorna har däremot inte tillåtits tävla lika länge utan det dröjde ända till OS i Los Angeles 1984 innan även damerna fick delta i skyttesporten.

I Tokyo-OS 2021 kommer skyttesport att pågå mellan den 24/7 och 2/8, med totalt 15 grenar på programmet. Arenan för sommarspelen i Tokyo kommer att vara Asaka Shooting Range.

Sveriges OS-trupp i skyttesport

Stefan Nilsson, skeet

Om skyttesport i sommar-OS

I skyttesportens premiärår i OS var det främst olika grenar av pistolskytte på programmet. Men detta förändrades snabbt och redan i det nästkommande mästerskapet fanns flera grenar i gevärsskytte. Snart kom även skytte mot rörliga mål in på listan över olympiska grenar.

Även om sporten har utvecklats sedan dess avseende vapen, måltavlor och avstånd, så finns grundtankarna fortfarande kvar med olika vapentyper med både fasta och rörliga mål.

Så går skytte till

Det som framförallt skiljer damernas och herrarnas grenar åt är antalet skott som skjuts, då damerna skjuter färre skott än herrarna. Exempelvis skjuter herrarna 60 skott i 10m luftgevär och damerna endast 40 skott.

Det finns också en tidsbegränsning för hur länge varje skytt får på sig att skjuta, vilket innebär att de tävlande sätts under tidspress.

Vid tävling i gevär- eller pistolskytte är måltavlorna fasta, medan de är rörliga i lerduveskytte.

Gevärsskytte

Gevärsskytte består av totalt fem grenar. 10 meter luftgevär samt 50 meter gevär från olika positioner ingår i både damerna och herrarnas program medan den femte grenen 50 meter stående endast finns med på herrarnas program.

I 50 m gevär går det ut på att skjuta på en fast måltavla från 50 meters håll utifrån olika positioner. Först börjar skytten liggande, för att sedan gå över till stående och till sist skjuta från knästående. Männen skjuter 40 skott i varje position och kvinnorna 20.

Pistolskytte

I pistolskytte ska de tävlande skjuta på fasta måltavlor med en pistol som de endast får hålla i en hand, till skillnad från de andra skyttesporterna i OS. Fem grenar och distanser ingår i programmet. Damerna kommer att tävla i grenarna 25 och 10 meter, grenar som även ingår i herrarnas program. Dock så kommer herrarna även att tävla från distansen 50 meter. I 10 metersdistansen skjuter man med en luftpistol, på både dam- och herrsidan.

Lerduveskytte

Även lerduveskytte består av fem grenar. Damerna och herrarna tävlar i både skeet samt trap, dock så är grenen dubbel trap endast tillgänglig för herrar. Vid lerduveskytte är målen rörliga och man har endast ett skott på sig per duva. I damernas grenar skjuter man på 75 lerduvor och i herrarna 125 lerduvor. I dubbel trap är det två duvor som avfyras samtidigt och i denna gren är det totalt 150 duvor som ska skjutas. I skeet skjuter man duvorna från olika postiotioner och det kan innebärar att man antingen skjuter en duva i taget eller två.