Softboll

Softboll är tillbaka på OS-programmet i Tokyo 2020 efter att blivit bortplockat inför London-OS 2012. Softboll består av en turnering där sex damlag deltar. Matcherna i softboll kommer att spelas på de två arenorna Yokohama Stadium och Fukushima Azuma Stadium mellan den 21/7 till den 27/7.

Sveriges OS-trupp i softboll

Sverige har inte kvalat sig till softboll och kommer därmed inte att delta i turneringen.

Om softboll

Softboll är närbesläktat med baseboll och började som en form av inomhusbaseboll under vintersäsongen, redan år 1887. Precis som namnet softboll antyder så användes en mjukare boll inomhus. Men sporten har förändrats mycket sedan dess och spelas numera även utomhus med samma hårda boll som i baseboll.

I softboll i Tokyo-OS så kommer sex lag att göra upp. Nationerna som har kvalat sig till turneringen är Japan, USA, Italien, Mexiko, Kanada och Australien.

Lagen kommer att först göra upp i ett gruppspel där alla de sex lagen möter varandra en gång. När gruppspelet är över så de fyra främsta lagen att gå vidare till ett slutspel. De fyra lagen som går vidare till slutspelet paras ihop, två och två, i två semifinaler. De vinnande lagen i semifinalerna går vidare till finalen medan de förlorande lagen möts i en bronsmatch.