Sportklättring i Sommar-OS - grenar, program, datum, Sverige

Sportklättring

Sportklättring är ett av de nya sporterna på OS-programmet och gör sin debut i Tokyo 2021. De två grenarna i sportklättring kommer att pågå mellan 3/8 och 6/8 med ett specialupplägg där tävlingarna består av de tre disciplinerna speed, bouldering och lead. Tävlingarna i Sportklättring kommer att avgöras på Aomi Urban Sports Park i Tokyo.

Sveriges OS-trupp i sportklättring

Just nu har Sverige ingen trupp uttagen i sportklättring.

Grenar i sportklättring

Sportklättring har två grenar på programmet en för damer och herrar, vilket betyder att sex medaljer kommer att delas ut. I denna gren så har man valt att kombinera tävlingar i de tre disciplinerna speed, boulder och lead.

Upplägget för Tokyo-OS med tre dicipliner i en och samma tävling är inget som hör till vanligheterna i klättringsvärlden. Men när Sportklättring bara fick endast ett medaljevent på herr- och damsidan så valde man detta upplägg för att visa upp olika sidor av sporten.

Medaljer delas sedan ut baserat på alla resultaten från de tre disciplinerna.

Så går sportklättring till

I både damernas och herrarnas tävlingar så kommer 20 aktiva att delta. Och varje nation har möjlighet att ställa upp med två atleter i varje tävling för damer och herrar. Totalt kommer 40 aktiva att delta i sportklättring och är en av få event med en jämn fördelning mellan damer och herrar.

I sportklättring så kommer tävlingarna att inledas med ett kval och där ett antal klättrare sedan avancerar till finalen.

Speed

I disciplinen speed så tävlar två klättrare mot varandra och vinner gör den som tar sig snabbast upp. I herrarnas tävling så är vinnartiden vanligtvis kring 5-6 sekunder och i damernas 7-8 sekunder. Väggen i speed är 15 meter hög och har en lutning på 95 grader.

Bouldering

I bouldering har de tävlandes totalt fyra minuter på sig att klättra upp för en fyra meter hög vägg. Väggen har flera vägar att klättra på, så kallade problem, med varierande svårighetsgrad. När den tävlandes tar tag i greppet högst upp, med båda händerna, så är vägen, dvs problemet, löst. Det är inte tillåtet att öva på någon av problemen i förväg men vid ett fall så har klättraren möjlighet att testa på nytt.

Lead

I lead ska de tävlandes under sex minuter ta sig så högt upp som möjligt på en 15 meter. Klättrarna får bara ett fåtal minuter på sig att undersöka vägen upp och hur greppen är placerade.

På vägen upp ska klättrarna haka fast sitt säkerhetsrep på karbiner och när klättraren hakar fast repet i karbinen högst upp så stoppas klockan. Vid ett fall så får den tävlandes inte försöka igen utan då är det den högst nådda punkten som blir slutresultatet. Om två eller flera klättrare når samma höjd då är det tiden avgör.