Surfing OS 2020 - datum, tv, resultat, Sverige, herrar/damer

Surfing

Surfing är en av fem sporter som gör sin debut i Tokyo-OS 2021 med två grenar på programmet. Tävlingarna i surfing kommer att äga rum på riktiga vågor på Tsurigasaki Surfing Beach, öster om Tokyo mellan den 25/7 och 28/7.

Sveriges OS-trupp i surfing

Just nu har Sverige ingen trupp uttagen i surfing.

Grenar i surfing

En gren finns med på programmet i Surfing, shortboard. Både damer och herrar deltar i denna gren med en tävling vardera. I både damerna och herrarnas tävlingar är det totalt 20 atleter som deltar och varje land har en kvot med två atleter per tävling.

Framstående nationer inom sporten är länder som USA, Australien och Brasilien. Hawaii har i övriga sammanhang varit avskilt från USA i tävlingar. Men i ett sommar-OS är detta int möjligt för Hawaii och därmed så kan åkare från Hawaii komma att representera andra länder.

Shortboard

De korta brädorna i shortboard, än i exempelvis den klassiska longboardgrenen, gör att åkarna kan manövrera med energi och fart. I shortboard får en surfingbräda får vara mellan 152-213 centimeter lång och brädorna kan därmed se lite olika. Men vanligt är att brädan har en spetsig nos och tre fenor bak.

I shortboard så tävlar fyra åkare åt gången i heats som pågår i cirka 20-25 minuter vardera. Surfarna väntar in vågorna och den som är närmast vågens topp har förtur.

Shortboard är en bedömningssport och poäng delas ut efter bland annat svårighetsgrad, fart, kraft och genomförande av tricken på varje våg. Efter varje heat är det därefter de två bästa vågorna som räknas. De två deltagarna med högst poäng från varje heat går sedan vidare till nästa omgång.