Taekwondo i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Taekwondo

Taekwondo kommer att pågå mellan den 24/7 till den 27/7 under Tokyo-OS 2021 och ha 8 grenar på programmet. Arenan som kommer att användas i taekwondo under de olympiska spelen 2021 är Makuhari Messe (Hall A och B) .

Sveriges OS-trupp i taekwondo

SOK har inte tagit ut någon svensk trupp i taekwondo.

Om taekwondo

Taekwondo är en kampsport som utvecklades i mitten av 1900-talet av Choi Hong Hi i Korea. Han utövade till en början karate som han sedan integrerade med den äldre koreanska kampsporten och bildade en ny kampsport som vi idag kallar för taekwondo.

I Sommar-OS är taekwondo en relativt ung sport och kom till på programmet så sent som vid Sydney-OS år 2000. Dock har sporten varit med i OS-sammanhang tidigare när den introducerades som en uppvisningssport vid OS i Sydkorea, Seoul, 1988 och även i Barcelona 1992.

Damerna och herrarna kommer att tävla i totalt åtta grenar, fyra vardera, i viktklasserna flugvikt, lättvikt, medelvikt och tungvikt. Och precis som kamsporten judo så är det fyra medaljer som delas ut, en guld-, en silver- och två bronsmedaljer.

Så går taekwondo till

I taekwondo är det endast tillåtet att slå eller sparka sin motståndare där man får poäng om man träffar antingen huvudet eller bröstkorgen. För få poäng gäller det då att få in rena träffar. Poängen som delas ut beror på var man träffar och hur man gör detta. Ett poäng delas ut vid en träff på bröstkorgen och två om man får in en rotationsträff på bröstkorg. Sparkar ger högre poäng. Om en spark träffar huvudet så får utövaren tre poäng och vid en rotationsspark i huvudet så delas fyra poäng ut.

För att skydda de tävlandes i sporten så har de en mängd skydd som västar, hjälm, suspensoar med mera. Dessutom har de en mängd sensorer utplacerade på kroppen för att underlätta för de som bedömer.

Skulle en av atleterna inte följa reglerna och exempelvis sparka på någon som ligger ned eller slå under midjan så kan detta leda till varningspoäng. Och skulle en av de tävlandes få fyra poäng under en match så innebär det att han eller hon förlorar matchen.

I Sommar-OS så kommer grenarna i taekwondo att avgöras med utslagsmatcher, där vinnaren av en match tar sig vidare i tävlingen. Varje match i sporten är indelad i tre ronder med två minuter i varje rond och mellan ronderna så får de tävlade vila i 30 sekunder. De som förlorat mot de två slutliga finalisterna i tävlingen kommer att delas in i två pooler. Vinnarna av varje pool kommer sedan att möta semifinalisterna för att utse vilka två som får de två bronsmedaljerna.