Tennis i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Tennis

Redan i de första moderna olympiska spelen i Aten 1896 fanns tennisen med på programmet. Sporten blev dock bortplockad från OS 1924 för att återkomma igen i Seoul 1988. Och i dag är tennis en självklar del av OS.

Under sommar-OS i Tokyo 2021 kommer 5 medaljevent och grenar att avverkas i tennis mellan den 24/7 och 1/8. Arenan för sommarspelen i Tokyo kommer att vara Ariake Coliseum .

Sveriges OS-trupp i tennis

Rebecca Peterson, damsingel

Om tennis

Reglerna i tennis är relativt enkla. Man spelar på en speciell plan med ett 0,914 m högt nät som delar planen på mitten och skiljer spelarna åt  Det gäller för spelarna att slå bollen över till motståndarens planhalva utan att bollen går i nät eller hamnar utanför spelplanen.

Längden på tennisplanen är densamma oavsett om det är dubbel eller singel-match. Men spelplanen är bredare när det spelas dubbel. Därav de två linjerna på sidorna. Innerlinjen gäller vid singel och ytterlinjen gäller vid dubbel. Slår man bollen utanför linjerna, både sidolinjerna eller den bakre linjen, är bollen utanför spel och motståndaren får poäng. Som bekant startas också spelet med att en spelare servar, och denne måste då serva bollen så att den landar på motståndarens planhalva som diagonalt med den halva man servar ifrån. Skulle bollen gå utanför eller i nät så får man en serv till.