Triathlon i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Triathlon

Triathlon är en kombinationssport som blir allt mer populär. Första gången sporten ingick i OS var år 2000 i Sydney, och har varit ett stadigt inslag i OS-programmet sedan dess.

I triathlon kommer det att finnas tre grenar på programmet under Tokyo-OS 2021, som kommer att avgöras under tre dagar mellan 26-27/7 och den 31/7. Grenarna i triathlon kommer att avgöras på Odaiba Marine Park.

Sveriges OS-trupp i triathlon

Sverige har ingen uttagen i triathlon till Tokyo-OS 2021.

Om triathlon

Sporten går ut på att deltagarna utövar en kombination av simning, cykling och löpning i samma tävling.

Tävlingen inleds med 1500 m siming, därefter 40 km cykel och avslutningsvis löpning i 10 km. Samma sträckor gäller för både män och kvinnor och först i mål vinner.

I triathlon gäller det alltså att kunna behärska flera olika grenar samtidigt som det gäller att vara strategisk och lägga energin på exakt rätt ställen i tävlingen.

OS-historia triathlon

Första gången Triathlon var med som sport i ett OS var som sagt år 2000 i Sydney. Då vann kanadensiske Simon Whitfield guldet på herrsidan och Brigitte McMahon från Schweiz tog hem damguldet. Regerande olympisk mästare i Triathlon på herrsidan är brittiske Alistair Brownlee som tog hem guldet i OS i London. Nuvarande olympisk mästarinna i Triathlon är Nicola Spirig från Australien.