Tyngdlyftning i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Tyngdlyftning

Tyngdlyftning har en självklar plats i sommar-OS och har funnits med i OS-programmet ända sen starten 1896, med undantag för OS 1908.

I Tokyo-OS 2021 kommer tyngdlyftning att pågå mellan den 24/7 och 4/8, med totalt 14 grenar på programmet. Grenarna i tyngdlyftning kommer att avgöras på Tokyo International Forum.

Sveriges OS-trupp i tyngdlyftning

Patricia Strenius, 76 kg

Om tyngdlyftning

Atleterna i tyngdlyftning tävlar i olika viktklasser som anger högst tillåtna vikt i klassen. Herrarna har åtta olika viktklasser med start på 56 kg upp till 105+ kg. Damerna har en viktklass mindre, och lägsta viktklass är 48 kg och högsta är +75 kg.

Tävlingsmomentet utförs på ett fyrkantigt podium inför en domarpanel. Domarna måste sen bedöma om lyftet är godkänt eller inte.

Tyngdlyftarna utför två lyftmoment i tävlingen, ryck och stöt. Vilket innebär att lyften utförs på två olika sätt. På engelska kallas ryck för Snatch, och stöt för Clean and Jerk.

Den största skillnaden mellan lyften är att i ryck lyfts skivstången upp över huvudet i en enda rörelse. I stöt lyfts skivstången däremot först upp i axelhöjd, därefter görs den sista stöten att pressa skivstången upp över huvudet.

För att kunna utföra dessa moment krävs lite olika tekniker, därför är det skillnad i hur tyngdlyftarna utför ryck och stöt. Exempelvis brukar tyngdlyftarna stå med benen parallellt i ryck. I stöt sätter oftast tyngdlyftaren ena benet framför det andra inför sista stöten för att sedan ställa sig parallellt med benen när lyftet är utfört.

Inför varje moment har de tävlande tre försök på sig, tre i stöt och tre i ryck med andra ord. Det är okej att öka vikten mellan försöken.

Vinnare blir den som får bäst totalsumma när man räknar samman bästa rycklyftet och det bästa stötlyftet.

Historia

Männen har tävlat i olika former av tyngdlyftning i OS sedan 1896. Men det var inte förrän OS i Sydney år 2000 som även damer fick tävla i grenen i OS.

Olympiskt rekord för herrar i tyngdlyftning sattes 2004 i Aten. Det var ett stötlyft på 263,5kg av iranske Hossein Rezazadeh som knep det rekordet.

På damsidan har det hittills varit tyngdlyftare från Kina som tagit de flesta olympiska guldmedaljerna. Men på herrsidan har det varit mer spridning av medaljerna mellan nationerna.