Vattenpolo i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Vattenpolo

Vattenpolo utvecklandes i slutet av 1800-talet och var till en början en variant av rugby fast i en bassäng. Sporten kom med redan i OS 1900 och var då den första lagsporten på programmet. Sporten har därmed återfunnits på OS-programmet sedan dess. Det tog dock lång tid innan damerna fick vara med och tävla och det var inte förrän Sydney-OS 2000 som damerna tilldelades en gren i vattenpolo.

Vattenpolo kommer ha två grenar på programmet i Tokyo-OS 2021, en turnering för herrar och en för damer. Turneringarna kommer att spelas mellan den 24/7 till den 8/8. Matcherna i turneringarna kommer att spelas på Tokyo Tatsumi International Swimming Center.

Sveriges OS-trupp i vattenpolo

Sverige har inget lag uttagen i vattenpolo.

Om vattenpolo

Vattenpolo har i dag mer gemensamt med handboll än rugby. Det gäller helt enkelt att kasta bollen i mål förbi motståndarens målvakt vilket ger ett poäng. Bollen får endast hållas i en hand och endast målvakten är tillåten att hålla i bollen med båda händerna.

Vattenpolobassängen

Bassängen man spelar vattenpolo i är 2 meter djup, 20 meter bred och 30 meter lång för herrar samt 25 meter lång för damer. Det är en tuff och fysisk sport och mycket krävande. Det är varken tillåtet att nudda botten eller sidorna av bassängen vilket innebär att man hela tiden får arbeta med att hålla sig flytande samtidigt som man ska passa, skjuta, spela taktiskt osv.

Så spelas vattenpolo i OS

Vattenpolo inleds med ett gruppspel där lagen delas in i två grupper. I herrarnas turnering ingår tolv lag och i damernas turnering åtta lag. En vunnen match ger två poäng och en oavgjord ett poäng till vardera lag. Efter slutspelet så delas de åtta främsta lagen, fyra från varje grupp, in i kvartsfinaler och då är det vinna eller försvinna som gäller.

Varje lag består av sex utespelare, en målvakt och sex avbytare. Matcherna spelas under fyra perioder med åtta minuter i varje period. Varje period sätts igång genom att bollen placeras i mitten av bassängen och sedan är det upp till lagen att ta bollen först. Laget som har bollen i sin ägo har sedan endast 30 sekunder på sig att göra mål och sedan går bollen över till motståndarna. Dock så nollställs denna klocka vid exempelvis straffkast, hörnkast eller utvisning. Om en spelare bryter mot reglerna så kan han eller hon få lämna bassängen i upp till 20 sekunder.