Volleyboll i sommar-OS - datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Volleyboll

Volleybollen kom till ungefär samtidigt som det första moderna olympiska spelet arrangerades i Aten 1896, men det dröjde ända till år 1964 innan sporten kom med på OS-programmet.

Under sommar-OS i Tokyo 2021 kommer de 2 grenarna i volleyboll att pågå mellan 24/7 och 8/8. Arenorna som kommer att användas i volleyboll under de olympiska spelen 2021 är Ariake Arena.

Sveriges OS-trupp i volleyboll

Sverige har ingen trupp uttagen i volleyboll.

Om volleyboll

Det var i USA som sporten kom till och den har sedan dess spritt sig runt hela jorden. Idag finns det ca 220 nationella förbund anslutna till det internationella volleybollförbundet, vilket gör sporten till en av de fem största sporterna i världen.

Reglerna i volleyboll

I OS spelar man i lag om sex personer på plan, men man har också möjlighet att spela med en libero som enbart får försvara, det vill säga rädda bollen och hålla den i spel på egna planhalvan.

Spelet går ut på att inte förlora bollen på egen planhalva, utan hela tiden försöka  slå bollen över nät till motståndarnas sida så att den antingen går i marken eller att motspelarna misslyckas med att spela tillbaka bollen över nät. När man vinner poäng får man också serva. Varje gång man tar tillbaka serven från motståndaren roterar laget ett steg medurs. På så sätt får spelarna en ny position.

Andra grundregler är att man bara får passa bollen inom lagen tre gånger innan den måste slås över till motståndarsidan och att en och samma spelare inte får nudda bollen flera gånger utom vid blockeringsslag.

Skulle en spelare röra bollen med händerna på ett otillåtet sätt så får motståndarlagen poäng. Värt att veta är dock att det är tillåtet att använda kroppen för att hålla bollen i spel