Guld till Duplantis – Sveriges femte medalj

3 augusti, 2021

Armand Duplantis var en klass för sig när han under tisdagen tog hem guldet i stavhoppsfinalen och Sveriges femte medalj så här långt i Tokyo-OS. Vi kan också räkna in en sjätte svensk medalj då fotbollsdamerna är vidare till final!

Duplantis bärgade Sveriges andra guldmedalj

I herrarnas stavhoppsfinal var Armand Duplantis felfri över 6,02 meter, som räckte för att ta hem guldet. När guldet var säkrat så gick han även för att slå världsrekordet på 6,19 och var riktigt nära men rev alla tre gånger. Duplantis guld är Sveriges andra så här långt i Tokyo-OS.

Sjöström fick en medalj till slut

Guld blev det inte för Sarah Sjöström men ett silver i 50 meter fritt, som var hennes sista chans på ett individuell medalj, med tiden 24.07 under söndagens tävlingar. I lagkappen (4×100 meter medley) som avgjordes kort därefter så imponerade Sjöström återigen och laget, som även bestod av Michelle Coleman, Sophie Hansson och Louise Hansson, blev till slut femma.

Josefin Olsson tog hem Sveriges fjärde medalj

Under söndagen så säkrade även Josefin Olsson Sveriges, just då, fjärde OS-medalj när hon vann den sista etappen i laser radial (segling) och på så vis tog hem en silvermedalj. Med tanke på att hon inledde mästerskapet med en 34:e plats i den första etappen så var det en stor överraskning, och bragd, att hon i slutändan ändå säkrade en medalj, och dessutom av den näst högsta valören.

Fotbollsdamerna vidare till final

De svenska fotbollsdamerna har varit en av de stora behållningarna under spelen i Tokyo. Och i semifinalen vann de över Australien med 1-0 och är därmed vidare till finalen mot Kanada. En final som är planerad att spelas klockan 04:00 på fredag. Röster har höjts för att ändra finaltiden, men det återstår att se hur det blir med den saken. Klart är att fotbollsdamerna är obesegrade i detta OS och kommer att utöka Sveriges medaljskörd med antingen ett guld eller silver.

Herrarna ute ur handbollsturneringen

Handbollsturneringarna var också en av de positiva inslagen när Sverige gick tungt under inledningen av detta OS. Men när det nu börjar att dra ihop sig så kan vi konstatera att det inte blir någon medalj på herrsidan då det blev förlust i kvartsfinalen mot Spanien med knappa 33-34.

Damerna har dock fortfarande chans på medalj och kommer att möta Sydkorea i kvartsfinalen med matchstart 10:00 under onsdagen.

Mer fanns att hämta i medaljväg

I övrigt har Sverige varit snubblande nära på medalj i bland annat Tyngdlyftning där Patricia Strenius blev fyra i viktklassen 76 kilo, Thobias Montler var en knappt övertramp att ta medalj i längdhopp och Linnea Stensils blev femma i K1–200 (kanot) men var med i kampen om medaljer långt in på finalen.

Medaljchanser framöver

Nu blickar vi framåt mot fler medaljchanser. I morgon är det dags för final i hoppning (ridsport) med Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, som inleds vid 12:00.

I 62-kilosklassen (brottning) har Henna Johansson har inte chans på guldet längre i och med förlusten i kvartsfinalen. Men bronschansen lever och i morgon är det återkval som gäller mot Lyubov Ovcharova. Preliminär tid är satt till 06:00.

Sedan har vi herrarnas medaljlopp i 470 med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström som ligger riktigt bra till. Preliminär tid för loppet är satt till 07:30.

I kanot har vi försök och kvartsfinaler under onsdagsnatten i både K1 200 meter sprint med Peter Manning och K1 500 meter sprint med Linnea Stensils. Semifinalerna och finalen avgörs under torsdagen.

Under torsdagen har vi en klar medaljchans i herrarnas gång 20 kilometer med VM-trean Perseus Karlströmmed med start 09:30. Och sedan Angelica Bengtsson i damernas stavhoppsfinal med start 12:00.