Sommar-OS i London 2012

De olympiska sommarspelen 2012 avgörs i Storbritannien och den officiella platsen för spelen är London, även om flera grenar och sporter avgörs utanför staden. Sommar-OS i London 2012 är den 30:e moderna Olympiska Spelen i ordningen om man räknar från OS i Aten 1896. London har tidigare arrangerat Sommar-OS vid två tillfällen tidigare år 1908 och 1948 och har ett stolt olympiskt arv att förvalta. London tilldelades OS i konkurrens med städer som New York, Paris, Madrid och Moskva.

Sommar-OS 2012 kommer att avgöras på flera platser i Storbritannien

OS-byn låg i stadsdelen Stratford i nordöstra London i vad som kallas Olympic Park och det var där som de olympiska atleterna att spenderade tiden mellan tävlingarna under OS-veckorna. I Olympic Park låg flera arenor som byggdes just för detta stora event precis som huvudarenan Olympiastadion vars kapacitet ligger på 80 000 åskådare. Byggnationen av Olympiastadion påbörjades 2007 och färdigställdes 2011. Invigningen gick av stapeln den 27 juli och avslutningsceremonin stängde spelen i London den 12 augusti. Dock smygstartade spelen redan den 25:e juli med damernas Fotbollsturnering.

Alla stora sportprofiler kommer att vara på plats

Sommar-OS är världens största sportevent och räkna med att alla de stora namnen och profilerna är på plats. Att ta en Olympisk medalj är för många atleter en dröm. Över 10 000 atleter kommer stolt att representera sitt land med drömmar om att nå framgångar när hela världen ser på. Totalt var det 205 länder och nationer som var representerade i Sommar-OS i London.

I Peking-OS 2008 så var det 28 sporter som det tävlades i. Men efter ett beslut från IOK att både baseboll och softboll inte längre kommer att vara OS-sporter, så är det nu klart att det blev endast 26 sporter i London 2012.

Resultaten av OS i London 2012

I Peking 2008 gick Kina om USA i kampen om medaljer men 2012 var det återigen USA som toppade listan. USA tog hela 104 medaljer medan Kina tog 88 stycken. Värdnationen Storbritannien hamnade på en värdig tredjeplats med 65 stycken medaljer. För Sverige gick det inte lika bra men lyckades ändå ta 8 stycken medaljer, vilket var lite fler än i Peking.

Sveriges trupp

Sveriges trupp till Sommar-OS i London tog form allt eftersom fler och fler kvalade till OS. Men även om en atlet lyckas att ta sig förbi den officiella kvalgränsen så kan inte Sverige skicka alla och därmed blir det en prioriteringsfråga för Sveriges Olympiska Kommitté.

Den svenska OS-truppen 2012

Arenor under London-OS 2012

Aquatics Centre

Basketball Arena

BMX Track

City of Coventry Stadium

Copper Box

Earls Court

Eton Dorney

ExCel Centre

Greenwich Park

Hadleigh Farm, Essex

Hampden Park

Horse Guards Parade

Hyde Park

Lee Valley White Water Centre

Lord’s Cricket Ground

Millenium Stadium

North Greenwich Arena

Old Trafford

Olympic Stadium

Riverbank Arena

St James’ Park

The Royal Artillery Barracks

Velodrome

Water Polo Arena

Wembley Arena

Wembley Stadium

Weymouth and Portland

Wimbledon