Nio medaljer i Tokyo-OS

10 augusti, 2021

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, hade som mål att Sverige skulle ta minst åtta medaljer i Tokyo-OS. Trots en svag inledning så nåddes målet och Sverige landade på nio medaljer, 3 guld och 6 silver.

Medaljerna satt långt inne för Sverige i Tokyo-OS. Det dröjde ända till den elfte OS-dagen, 31 juli, innan Daniel Ståhl och Simon Pettersson, båda i diskus, tog hem de första svenska medaljerna. Därefter rasslade det till med guld till Armand Duplantis i stavhopp, silver till Sarah Sjöström i 50 meter fritt i simning och silver till Josefin Olsson i seglingens laser radial.

Med fem medaljer i hamn såg läget mycket ljusare ut för Sverige att nå upp till SOK:s mål på åtta medaljer. Bland annat med tanke på att båda handbollslandslagen låg riktigt bra till och så även fotbollsdamerna.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog därefter silver i seglingens 470-klass och Peder Fredricson följde samma dag upp med att försvara sitt silver från Rio-OS med ett nytt i den individuella hästhoppningen.

Fotbollsdamerna tog sig sedan hela vägen till final men blev där besegrade av Kanada efter en dramatisk straffläggning. Därefter bjöd även hästhopparna på dramatik när de tog hem Sveriges tredje guld i lagtävlingen, som avgjordes efter en omhoppning.

För handbollslandslagen blev det till slut inga medaljer. Damerna tog sig dock till en bronsmatch men under den sista OS-dagen föll de med stora siffror mot Norge.

Sverige landade till slut på nio medaljer och trots en svag inledning på Tokyo-OS så blev det en medaljskörd som nådde upp till SOK:s mål. Dock var det två medaljer färre än i Rio 2016. Räknat i antalet guldmedaljer så hamnade Sverige på plats 23 i medaljligan och delad 26 plats sett till antalet medaljer.

Efter Tokyo-OS är Paris 2024 nästa destination, som invigs en 26 juli.

Alla Sveriges medaljer i Tokyo-OS

Daniel Ståhl, diskus (friidrott) – guld
Armand Duplantis, stavhopp (friidrott) – guld
Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson & Peder Fredricson, banhoppning lag (ridsport) – guld
Damlandslaget (fotboll) – silver
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470 (segling) – silver
Peder Fredricson, banhoppning individuellt (ridsport) – silver
Simon Pettersson, diskus (friidrott) – silver
Sarah Sjöström, 50 m frisim (simning) – silver
Josefin Olsson, laser radial (segling) – silver