Sommar-OS i Aten 2004

De olympiska spelen var nu inne på ett nytt årtusende. De olympiska spelen i dess nuvarande form hade startats i Aten 1896, och 108 år senare var det dags för OS att återvända till sin födelsestad. Faktum är att OS uppstod redan för 2 700 år sedan, dock så är det av förklarliga skäl svårt att utröna några exakta detaljer om något som ligger så långt bak i tiden. Aten vann omröstningen före bland annat Stockholm.

Phelps introducerar sig själv

Den 13 augusti så vevade man igång 2004 års olympiska spel i Aten, en tävling som skulle innebära flera anmärkningsvärda händelser. Michael Phelps blev den klarast lysande stjärnan när han kammade hem osannolika åtta medaljer i samma OS. Sex av medaljerna var guld och Phelps skulle senare visa att han kunde ännu bättre.

Dramatiskt maratonlopp

Maraton är en sport som under historiens gång kantats av missöden och märkliga händelser. I Aten så var det återigen i maraton allt hände. Den brasilianska löparen Vanderlei de Lima ledde loppet med 10 km kvar när han blev överfallen av den irländska prästen Cornelius Horan och utdragen i publiken. Trots att de Lima efter några sekunder kunde slita sig loss ifrån den fanatiska prästen så tappade han guldet och fick nöja sig med ett brons. En sådan händelse kan sänka vilken koncentrerad idrottsman som helst. Vanderson de Lima blev senare tilldelad Pierre Coubertins medalj för sportslighet och Horan fick åka hem till sin gröna ö med 3 000 euro i böter.

Tronskifte i basketen

I den olympiska basketen så skedde ett tronskifte. USA hade dominerat sporten totalt sedan professionella spelare hade tillåtits 1992, men i Aten så åkte man ut i seminfinalen mot Argentina som sedan slog Italien i finalen med 84-69. Förtrollningen med Dream team var bruten, och nu öppnade sig basketvärlden för andra länder som i det närmaste känt att USA varit oslagbart. I damernas basket var dock allt som vanligt och USA lyckades där bärga guldet efter att ha slagit Australien i finalen med 74-63.

Sveriges bästa friidrottare genom tiderna

USA vann medaljligan tätt följt av Kina som petat ned Ryssland till en tredje plats i sammandraget. Sverige slutade på 19:e plats med 4 guld och totalt 7 medaljer. Glädjande för Sveriges del var att tre av gulden kom i friidrott, en sport där man inte varit bortskämda med framgångar de senaste åren. Carolina Klüft satte Sverige och Småland på kartan när hon i överlägsen stil dansade hem guldet i sjukamp. Året efter OS i Sydney skulle hon bli den yngsta friidrottaren någonsin att ha erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer.

Två hoppande vikingar

Christina Olsson tog guld i tresteg och satte på samma gång svenskt rekord med 17,79. Under samma år vann Olsson 5 deltävlingar i Golden League och kunde därmed inkassera jackpotten på 500 000 dollar. Stefan Holms guld i höjdhopp innebar en höjdpunkt i den lilla stora höjdhopparens karriär. Efter en nervpirrande final så kunde äntligen Holm få sätta tänderna i sin efterlängtade guldmedalj med OS-ringar på.