Sommar-OS i Atlanta 1996

När Muhammed Ali tände den olympiska elden i Atlanta 1996 så var det inför rekordmånga nationer, 197 stycken. Noterbart är att 79 av de totalt 197 medverkade nationerna tog medalj. Den olympiska familjen hade nu vuxit till 10 320 och man tävlade i 271 grenar. Detta var dock sista gången som antalet grenar skulle öka i mängd. Efter OS i Sydney år 2000 så frystes mer eller mindre grenantalet till runt 300.

Palestina deltar för första gången

Under invigningsceremonin så gick världens då äldste levande idrottare med, Leon Stukelj. Slovenske Leon var nu 97 år gammal men hade mellan 1924 och 1936 erövrat sex olympiska medaljer i gymnastik varav tre guld. I ceremonin deltog också Palestina, som för första gången i den olympiska historien deltog i OS.

De transatlantiska atleterna dominerar

Den legendariske längdhopparen Carl Lewis tog i Atlanta sitt fjärde OS guld i grenen och blev därmed historisk. Han var dock inte ensam om att skapa en minnesvärd prestation. Donovan Bailey vann 100 meter på den nya världsrekordtiden 9.84 och hjälpte även Kanadas stafettlag till OS-guld. Det var en annan transatlant som stal rubrikerna med sina två guld på 200 och 400 meter och som skulle utmana Donovan Bailey om titeln som världens snabbaste man; Michael Johnson. Johnson och Bailey möttes senare i en duell på 150 meter för att avgöra vem av dem som var berättigad det ärofulla epitetet. Johnson skadade sig dock i loppet och Bailey vinkade retsamt bakåt mot sin slagna motståndare samtidigt som han gled över mållinjen.

Ludmilla vinner OS-guld

I medaljligan så vann USA enkelt. Närmast var Ryssland som tog 18 guld mindre än värdnationen. Sverige lyckades slå till med något så ovanligt som ett OS-guld på 100 meter häck när Ludmilla Engqvist sprang raka vägen in i de svenska hjärtana. Ludmilla vann på det svenska rekordet 12,47 och fick samma år Jerringpriset. Året efter blev hon tilldelad bragdguldet och allt var frid och fröjd. Mörka tider skulle dock komma för Ludmilla och hennes namn skulle smutskastas med dopning och fusk. Men det är en annan historia som inte har med OS i Atlanta eller ens sommar-OS att göra.

Silver i handboll

Det svenska handbollslandslaget lyckades knipa ett silver i handbollen och följde därmed upp sin prestation ifrån Barcelona fyra år tidigare. Bengt Johanssons mannar förlorade finalen mot Kroatien och det efterlängtade olympiska guldet lös än en gång med sin frånvaro. Sverige tog även guld i K2 500 meter när Susanne Gunnarsson och den legendariska kanotisten Agneta Andersson paddlade snabbast över mållinjen.

Golden Slam

I den olympiska tennisen så vann André Agassi och blev den första manliga tennisspelaren att vinna en så kallad Golden Slam, en titel som involverar alla fyra Grand Slam-titlarna plus den olympiska tennisen. Steffi Graf hade lyckats med samma prestation i damernas tennis fyra år tidigare. Tennis fanns inte med på OS-programmet mellan 1928 och 1988, och 1996 var första gången man spelade om bronsmedaljen. Tidigare så hade semifinalförlorarna delat på medaljerna.