Sommar-OS i Helsingfors 1952

1952 hade OS kommit till det andra landet som fått sitt värdskap inställt på grund av andra världskriget, Finland. De olympiska sommarspelen i Helsingfors 1952 hade 69 deltagande nationer och 4 925 deltagare – en klar ökning ifrån London-OS fyra år tidigare. Den 19 juli 1952 så öppnades spelen av Finlands president, Heikki Savolainen.

The Flying Finns tänder den olympiska elden

Äran att få tända den olympiska elden hade Paavo Nurmi fått, den legendariske finske löparen som plockat på sig 9 OS-guld och 3 OS-silver under sin guldkantade karriär. Med sig hade han Hannes Kolehmainen, den första finska långdistanslöparen ur generationen som brukar kallas ”The Flying Finns”. Tillsammans så personifierade de den olympiska andan så som världen kommit att se på de idrottsliga spelen.

Sovjetunionen presenterar sig

OS i Helsingfors bjöd på tretton debuterande nationer, däribland Israel, Sovjetunionen och Kina. För sovjet så var OS i Helsingfors början på en gyllene epok vad gäller sportsliga framgångar. USA hade nu fått en värdig utmanare i sportvärlden, även om USA skulle vinna medaljligan även i Helsingfors. USA plockade 40 guld gentemot Sovjets 22, och på en tredjeplats kan man hitta ett Ungern som lyckades bärga 16 guld. Sovjetunionen hade frigjort det ungerska folket ifrån Tyskarnas ockupation och mellan 1946 och 1948 hade man bedrivit en omfattande sovjetisering av landet genom terror och hot. Sambandet mellan ländernas politiska situation och deras sportsliga insatser var tydliga.

Ingemar Johansson blir diskvalificerad

Sverige gjorde än en gång ett bra OS och slutade på fjärde plats i medaljligan. Med sina 12 guld så var man bäst i Skandinavien före bland annat värdlandet Finland som bara orkade med 6 guldmedaljer. Säkert en bitter besvikelse för Finland, som äntligen hade fått sommar-OS. Bland de svenska deltagarna så fanns Ingemar ”Ingo” Johansson, som mötte Ed Sanders i den olympiska finalen. Ingo blev dock diskvalificerad för passiv boxning och guldet gick till Sanders, som förövrigt avled två år sedan på grund av de skador han ådragit sig i sin nionde match som proffs. I mellanvikt vann Ingos ständiga kombattant, Floyd Patterson, OS-guld. Floyd vann faktiskt två av de tre mötena med Ingo som proffs, även om han i Sverige är mest känd som den boxare som fick smaka på Ingos fruktade knockoutslag. Hur historien vinklas beror på vilka intressen som ligger bakom.

The Golden Team

OS i Helsingfors härskare blev dock Emil Zatopek från Tjeckoslovakien som tog tre guld i långdistanslöpning. Ett av dem kom i maraton, en gren som han aldrig deltagit i förut. Emils hustru Dana Zapotek vann under samma OS guld i spjut. I den olympiska fotbollen vann Ungern en blixtrande final mot Jugoslavien med 2-0 efter mål av yttern Zoltan Czibor och den väldige Ferenc Puskas. ”The Golden Team” var fött. Puskas gjorde för övrigt 84 mål på 85 matcher i landslaget, ett målsnitt som får Henrik Larsson att framstå som en närmast medioker målgörare (37 mål på 106 landskamper). Större delen av världen deltog nu i de olympiska spelen, men det var fortfarande en kontinent som var underrepresenterad – Afrika. Afrikas tid skulle komma, men det skulle dröja några år till.