Sommar-OS i Los Angeles 1984

Efter OS i Moskva 1980 så vandrade OS-facklan vidare till sin totala motsatt i väst; Los Angeles. De olympiska spelen fyra år tidigare hade präglats av bojkotter ifrån väst, och det kom knappast som någon överraskning att östs vedergällning skulle komma nu när OS gick i USA. Sovjetunionen menade att man bojkottade spelen på grund att arrangörerna inte kunde lämna tillräckliga säkerhetsgarantier för deltagarna som var medlemmar i Warzawapakten, men den allmänna uppfattningen i väst är att Sovjet avstod som en hämnd för USA:s uteblivande fyra år tidigare. Starka idrottsnationer som Kuba, Bulgarien, Ungern och Östtyskland deltog således inte i Los Angeles 1984, men trots detta så satte man rekord i antal nationer med 140 stycken. Två länder som bojkottade av andra anledningar var Iran och Libyen.

USA dominerar i Sovjets frånvaro

Spelen som öppnades den 28 juli av USA:s president Ronald Reagan skulle, i Sovjets frånvaro, komma att bli en amerikansk uppvisning från början till slut. USA vann medaljligan på 173 medaljer före det enda landet ifrån öst som deltog, Rumänien. Rumänien fick nöja sig med 53 medaljer totalt varav 20 guld, 63 färre än USA. Sverige återfinns på en sextondeplats med bara två guld. Man tog hela 11 silver och 6 brons, men i den olympiska medaljligan är den högsta valören obönhörligen härskare. Finland tog 4 guld och knep platsen precis framför Sverige.

En svensk kanotist räddar Sveriges ära

Det var en och samma svenska som var involverad i båda gulden. Agneta Andersson tog tillsammans med Anna Olsson guldet i K2 500 meter medan hon samtidigt plockade den individuella segern i K1 500 meter. Hon tog även silver i K4. Agneta Andersson räddade Sveriges ära på egen hand och anses som en av landets främsta olympier genom tiderna då hon även lyckades ta guld i OS i Atlanta 1996. Men vi ska inte gå händelserna i förväg, det finns fler spännande bravader att del av från Los Angeles även om man kanske måste ta av sig sina blågula glasögon för att kunna se dem i sitt rätta ljus.

Carl Lewis – Kungen av Los Angeles 1984

En av alla tiders största atlet gjorde OS debut på ett minst sagt imponerande sätt. Carl Lewis upprepade Jesse Owens bragd från 1936 när han tog guld i grenarna 100 meter, 200 meter, 4×100 meter och längdhopp. Med sina fyra guld blev Lewis OS i Los Angeles odiskutabla kung. Andra profiler som kom att bli kännetecken för den moderna tidens största idrottare var Michael Jordan och Patrick Ewing som spelade hem basketguldet till USA. Den första grundstenen till det som senare skulle bli ”Dream Team” hade lagts.

B-betonad tyngdlyftning

Sovjets bojkott av OS i Los Angeles drabbade den olympiska tyngdlyftningen hårt. 94 av de tyngdlyftare som rankades bland de 100 bästa var nu frånvarande inklusive alla tio guldmedaljörerna från Moskva 1980. Med Sovjet ur vägen kunde Kina briljera på tyngdlyftningsscenen.  I de fyra lättaste klasserna tog man 4 guld och sammanlagt 6 medaljer, samtidigt som Rumänien totalt tog hem 8 medaljer.