Sommar-OS i Moskva 1980

1980 hade de olympiska spelen kommit till kommunismens hemland, det land som under de senaste spelen dominerat och tagit flest guld av alla. Moskvas arrangemang av OS var dock kontroversiellt och detta visade sig också tydligt då hela 65 länder bojkottade Sovjet, däribland ärkerivalen USA. Anledningen var Sovjets invasion av Afghanistan, en framryckning ledd av den sovjetiske ledaren Leonid Brezjnev. Detta gjorde att endast 80 nationer och sammanlagt 5 179 idrottare deltog, den lägsta summan sedan 1956. Dock så var andelen kvinnliga deltagare nu över 20 % och några idrottare ifrån de länder som bojkottade spelen var ändå med tävlandes under olympisk flagg.

Ett ensidigt OS

De nationer som bojkottade spelen hade vid OS i Montreal stått för 71 % av alla medaljer, och med de förutsättningarna så behöver man inte vara någon rymdforskare för att räkna ut vilket land som kom att dominera OS i Moskva 1980. Sovjet plockade 80 guld, 60 silver och 46 brons, en medaljskörd som innebar 69 fler medaljer än tvåan Västtyskland och hela 144 fler än tredjenationen Bulgarien. Sverige hamnade på en elfteplats med totalt tolv medaljer, och de mest minnesvärda av dem stod simmarna Bengt Baron och Pär Arvidsson när de tog guld på 100 meter ryggsim respektive 100 meter fjäril. Sveriges tredje guld togs av Johan Harmenberg som svingade sin värja bäst i fäktningen.

9 292 dopingtest

Etiopiern Mirus Yifter hade lekstuga på 5000- och 10 000 meter när han upprepade Lasse Viréns bragd ifrån bragder ifrån 1972 och 1976 och tog hem dubbeln i långdistanslöpning. OS i Moskva bestod också av en del märkliga resultat. Östtysken Gerd Wessig blev uttagen till OS-laget så sent som två veckor innan invigningen och tackade för förtroendet genom att överlägset vinna OS-guld i höjdhopp på 2,36. Detta var nio centimeter högre än han någonsin hade hoppat förut. Totalt slogs det 36 världsrekord och 74 olympiska rekord i Moskva, trots att flera toppnationer lös med sin frånvaro. IOK-medlemmen Alexandre de Merode försvarade dock resultaten med att man under OS tagit 9 292 dopingtest och att inget av dem hade varit positivt. Såhär i efterhand kan man tvivla en smula på validiteten i det resultatet…

Den genuina boxaren

Den kubanska boxaren Teofilo Stevenson blev i Moskva den första boxaren att vinna tre raka guld i OS-boxningen. Teofilo gick dock aldrig vidare till proffsboxningen efter sina framgångar i OS utan värderade äran högre än pengarna. Stevenson blev vid ett tillfälle erbjuden fem miljoner dollar för att utmana Muhammed Ali men tackade nej med motiveringen:

“What is one million dollars compared to the love of eight million Cubans?”

Med de orden så blev Teofilo Stevenson en ikon i sitt hemland, en hjälte som folket älskade. När Teofilo tackade nej till fem miljoner så vann han istället folkets kärlek, en skatt som han värderade högre än fysiska pengar och materiell välfärd. Kuba dominerade för övrigt boxningen totalt och kammade sammanlagt hem 6 guld, 2 silver och 2 brons.