Sommar-OS i Peking 2008

För första gången så hade OS kommit till Kina, ett val som var allt annat än självklart. Kinas censur var ett problem som många oroade sig över, den dåliga kvaliteten på luften i det tungt förorenade Peking var ett annat. Trots alla orosmoln så lyckades Kina trots allt arrangera ett bra OS där de förväntade skandalerna uteblev och luftkvaliteten inte dödade en enda idrottare. En stor framgång för ett land som annars är vant att ta människors liv. Kina avrättade 1 718 personer samma år vilket betyder att man stod för 75 % av alla avrättningar som genomfördes under 2008.

Värdnationen vinner medaljligan

Kina beräknas gå om USA som världens största ekonomi år 2025, men redan år 2008 fick man se sig omsprungna av det väldiga landet i öst i medaljligan. Kina tog 51 guld gentemot USA:s 36, och det var inget snack om att Kina tagit sitt värdskap på största allvar. Av de 11 196 deltagarna så var 6 450 kvinnor, vilket vittnar om världens förändrade kvinnosyn. Ironiskt nog så kunde man märka detta när just Kina arrangerade OS, ett land som knappast är synonymt med jämlikhet i vanliga fall.  

Usain Bolt – det löpande fenomenet

OS i Peking 2008 bjöd på flera godbitar. Den kanske allra största var Usain Bolt. Bolt sprang som en blixt på 100 och 200 meter och vann båda sträckorna storstilat samtidigt som världsrekorden flög all världens väg. I finalen på 100 meter så sprang Usain på 9.69 men stannade upp för att fira den redan avgjorda segern innan loppet var slut. Forskare har i efterhand räknat ut att Bolt hade kunnat springa på tider runt 9,55 om han hade kört full speta loppet igenom. På sin tjugoandra födelsedag sprang Bolt hem 200 meter, ett lopp där han emellertid sprang hela vägen in i mål. En stjärna var född. Kanske den största stjärnan av alla i den olympiska familjen, i konkurrens med en viss simmare. 

Den framgångsrikaste olympiern genom tiderna

För det var inte bara Bolt som skapade historia i Peking 2008. Michael Phelps hade alla blickar på sig efter sitt genombrott fyra år tidigare. Pressen blev inte mindre när Phelps förtäljde att målet var att slå sin landsman Mark Spitz till synes omöjliga rekord från München 1972 på 7 guld. När OS var över så kunde Phelps räkna in åtta guldmedaljer varav sju hade tagits på världsrekordtid. Den insatsen gjorde Michael Phelps till den framgångsrikaste olympiern genom tiderna med fjorton guldmedaljer totalt. Och det är ingen vågad gissning att det kommer att komma fler i framtiden. Phelps var 23 år när han slog rekordet i Peking.

Dåligt OS av Sverige

Den svenska OS-truppen var 134 män och kvinnor stark, ändå lyckades man inte ta ett enda guld. Sina största framgångar erövrade man i cyklingen där Emma Johansson och stålmannen från Gemla, Gustav Larsson, trampade sig till varsitt silver. Silver blev det även i herrarnas tennisdubbel där Simon Aspelin och Thomas Johansson förlorade finalen mot Stanislaw Wavrinka och den omöjlige Roger Federer som blev det svenska radarparet övermäktiga. OS i Peking 2008 var trots ljusglimtarna en mörk olympiad för den stolta svenska OS-traditionen.