Sommar-OS i Rom 1960

1960 så var det dags för OS i Rom, och den här gången kunde inte ens vulkanen Vesuvius stoppa spelen med sitt spottande och fräsande, såsom den hade gjort 1906. Spelen lockade 5 348 tävlande ifrån 83 nationer, och visst finns det russin att plocka ut ur kakan. Vad sägs exempelvis om Sovjets gymnastik lag som tog femton av sexton möjliga guld i damernas gymnastik? Sovjet vann också totalsegern i medaljligan med 43 guld, 9 fler än USA. Hemmanationen placerade sig på tredjeplats med 13 guld, och som ni själva inser så fanns det bara två nationer som konkurrerade om slutsegern. Faktum är att de konkurrerade om mer än guldmedaljer, men det är en annan historia.

Vann OS-guld utan skor

Bland de svenska framgångarna så var det återigen Gert Fredriksson som skapade de största rubrikerna. Med sitt sjätte OS-guld i kanot blev han Sveriges segerrikaste OS-atlet genom tiderna, ett rekord som står sig än idag. Sverige gjorde dock inget bra OS. Man hamnade till slut på en sextondeplats med bara 6 medaljer totalt. Det enda guldet tog Gert i sin kanot. Etiopen presenterade sig också på allvar i Melbourne när man sprang hem Afrikas första OS-guld i maraton någonsin – barfota. Det var Abebe Bikila som tog den historiska första guldmedaljen, för det var även första gången som en svart afrikan vann ett olympiskt guld.   

Kungligt OS-guld

OS i Rom 1960 fick också en kunglig guldmedaljör. Det var Greklands blivande konung Constantine II som vann guld i seglingen och därmed skapade sig en fin grund för att bli populär bland sina undersåtar. En annan olympisk seglare som senare skulle utmärka sig var Peter Camejo som år 2004 kandiderade till vicepresident. Även Spaniens blivande drottning, Queen Sofia, deltog i seglingen men lyckades inte lika bra som sin grekiska motsvarighet. Överlag så verkar just seglingen ha innefattat många blivande regenter och det är kanske inte så svårt att förstå när man betänker hur populär segling är bland överklassen. En blivande kung sliter inte i sitt anletes svett på 10 000 meter, han står hellre i akten och spanar ut över horisonten.

Den största boxaren genom tiderna

Roms största vinnare var dock boxare. För det var här som tidernas bästa boxare presenterade sig, där han svävade runt i ringen som en fjäril och stack sina motståndare som ett argsint bi. Cassius Clay, senare Muhammed Ali, vann den lätta tungvikten och satte sitt avtryck på de olympiska spelen innan han gick vidare och blev proffs. Ali vann 100 matcher och förlorade bara 5 som amatör. Han värderade dock inte den olympiska medaljen särskilt högt, för vid ett senare tillfälle så kastade han guldstycket i Ohio River efter att han blivit vägrad service på en restaurang som bara serverade vita och därefter hamnat i slagsmål med ett gäng vita. Än en gång hade den olympiska segern använts som symbol för något större, och Muhammed Ali visade att han var beredd att slåss i andra frågor än dem som uppstod i ringen.