Sommar-OS i St Louis 1904

Året var 1904, och spelen hade nu kommit till det land som dittills tagit flest medaljer i OS; USA. Man kan lugnt säga att de amerikanska atleterna levde upp till förväntningarna; när spelen skulle summeras så kunde man räkna in osannolika 239 medaljer, ganska jämnt fördelade mellan guld, silver och brons. Såhär långt i historien så hade hemmaplan varit en tung faktor. Grekland kom tvåa i medaljligan i Aten 1896, Frankrike hade vunnit medaljligan i Paris år 1900 och USA fullkomligt krossade sina motståndare i St. Louis 1904 med sina 78 guldmedaljer. Tvåa kom Tyskland med fyra guld och sammanlagt 13 medaljer. Den olympiska facklan må ha tänts i Grekland, men det var USA som förde den framåt. Men var USA verkligen värda alla hyllningar?

St Louis – De sämst organiserade olympiska spelen någonsin

OS i St. Louis skulle få en mörk gestalt över sig då det allmänt betraktas som den sämst organiserade olympiaden genom tiderna. Liksom i Paris fyra år tidigare så samordnades tävlingarna med en världsutställning, något som gjorde att det idrottsliga kom i skymundan. Och det finns också en betydande förklaring till varför USA dominerade sitt hemma-OS så brutalt. Bara hälften av grenarna hade deltagare ifrån andra länder än USA. Det faktum att inte ens IOK:s ordförande mäktade med att ta sig till spelen är ett bevis på att OS fortfarande var i sin vagga, långt ifrån det enorma evenemang som numera kännetecknar ett olympiskt spel. Anledningen till att spelen dominerades av amerikanska idrottare var att det rysk-japanska kriget skapade spänningar i Europa samt att St. Louis var en plats som var minst sagt svår att ta sig till. Bara tolv nationer deltog, och fiaskot tog nästan död på de olympiska spelen som återkommande tradition.

Ljusglimtar i St Louis OS 

Det inträffade dock flera minnesvärda händelser under sommar-OS i St. Louis som är värda att nämna. Två av de viktigaste stavas George Poage och Joseph Stadler. George och Joseph, som ställde upp i 400 meter häck respektive höjdhopp, var de två första färgade idrottarna som tog hem en OS-medalj. En av de största prestationerna i genom tiderna stod emellertid den amerikanska gymnasten George Eyser för när han tog sex medaljer i gymnastik – trots att ett av hans ben var gjort av trä! Sitt riktiga ben hade Eyser förlorat i en järnvägsolycka några år tidigare.

Maratonloppet – en parodi på idrott

Maratonloppet, som fyra år tidigare hade innefattat en svensk medaljör i Ernst Fast, blev en parodi på hur ett sportevenemang ska arrangeras. Fred Lorz utropades först till segrare, men efter att det hade kommit fram att Fred hade åkt bil halva loppet så diskades han konstigt nog och guldet gick istället till landsmannen Tom Hicks. Hicks värdighet som vinnare kan dock också ifrågasättas, då han hade fått i sig både brandy och stryknin under loppet. Eftersom det inte fanns några dopingregler 1904 så ansågs Hicks ha vunnit helt legitimt, vilket svärtade ned St. Louis som OS-värd än mer. Jag undrar vad WADA hade sagt om dessa minst sagt innovativa kosttillskott, om man hade funnits 1904?