Sommar-OS i Sydney 2000

År 2000 var året som hela det gamla millenniet skulle nå sin kulmen, det var året då allt skulle hända. Datorer skulle krascha, jorden skulle gå under och OS skulle återigen arrangeras ”Down under”. Sydney vann en ytterst tät slutspurt mot Beijing i kampen om OS, ett spel som återigen skulle inhysa ett nytt rekord vad gäller antal nationer och deltagare. 

Det nya årtusendets första OS

Atleterna kunde räknas till totalt 10 651 varav 4 069 av dessa var kvinnor. Öppningsceremonin blev storslagen, och det var aboriginernas stolthet Cathy Freeman som tände den olympiska elden i den australiensiska våren. Freeman skulle visa sig vara ett värdigt val som australiensisk representant.

Att vinna är inte allt

Sverige tog 4 guldmedaljörer i Sydney år 2000. Den numera så tragiskt avlidne Michael Ljungberg brottade hem OS-guldet i brottningens tungvikt, en medalj som senare skulle visa sig vara helt meningslös ur ett större perspektiv. Efter karriären drabbades Ljungberg av en depression och den 17 november fyra år senare så tog han sitt eget liv. I skytte tog Sverige två guld genom Pia Hansen och Jonas Edman och Lars Frölander visade att Sverige fortfarande var en stor simmarnation när han vann guldmedaljen på 100 meter fjäril.

Marion Jones – den största fuskaren sedan Ben Johnson

Sverige slutade på en artondeplats med sammanlagt 12 medaljer. USA dominerade som vanligt och vann medaljligan medan Ryssland än en gång tog andraplatsen. De amerikanska framgångarna skulle dock få en besk eftersmak när Marion Jones åkte fast för dopning. Jones hade erövrat 3 guld och 2 brons i Sydney men blev nu av med alla sina medaljer. Enligt hennes före detta make, kulstötaren CJ Hunter, så började Jones dopa sig långt före OS i Sydney och avslöjandet raserade hela hennes karriär. Inte mer än rätt, när man byggt sina framgångar på en så bräcklig grund som lögner och fusk. Rättvisa hade skipats.

Den aborginska hjälten

Om Jones i efterhand skulle bli OS i Sydneys svarta får så skulle Cathy Freeman bli den som blev ihågkommen som en hjälte för ett folk som inte haft särskilt mycket att glädja sig åt sedan den vita mannen satte sina första fotspår i den södra hemisfären. När Freeman sprang hem guldet på 400 meter så gjorde hon det som den andra aborginska guldmedaljören genom tiderna. Efter loppet så sprang Cathy Freeman sitt ärevarv med både den australiensiska och den aborginska flaggan, trots att inofficiella flaggor var förbjudna i OS. Ett annat historiskt guld togs av Kameruns fotbollslandslag, ”Les Lions Indomptables”, när man slog Spanien i finalen och tog landets första guld i ett olympiskt spel någonsin.

Den australiensiska gästfriheten belönas

Två demonstrationssporter visades upp till allmän beskådning; Schack och Rullstolsracing. Ingen av sporterna kom dock att växa sig så stark att den fick en ordinarie plats i OS-programmet, även om schack är en vitt utbredd ”sport”. Sydney levde upp till alla förväntningar som hemvist åt världens trevligaste människor och för sina ansträngningar så belönades man av IOK ”Pierre de Coubertin Trophy”. Världen hade fått ännu ett kvitto på den australiensiska gästfriheten.