Sommar-OS i Tokyo 1964

1964 var året som Asien för första gången fick äran att arrangera alla idrotters största tävling. Tokyo hade 1959 vunnit en klar seger i omröstningen med 34 röster. Detroit, som kom tvåa i omröstningen, fick 10 röster. Tokyo skulle egentligen ha varit värd för OS redan 1940, men då Japan invaderade Kina så gick äran över till Helsingfors och Finland.

OS växer  när Asien har sitt första OS

Antalet deltagande nationer hade nu vuxit till 92, och de tävlande var hela 5 140 stycken till antalet. Som vanligt så var det heta politiska känslor inblandade. Sydafrika fick inte vara med överhuvudtaget på grund av det apartheidsystem man anammade samtidigt som Indonesien och Nordkorea bojkottade OS då arrangörerna inte ville förbjuda Israel och Taiwan från att delta. Trots alla politiska tjurigheter så fanns det flera sportsliga godbitar att gotta sig åt.

OS-rekord

En var den sovjetiska gymnasten Larissa Latynina som i Tokyo kammade hem ytterligare sex OS-medaljer. Ytterligare, eftersom hon redan hade tolv i ryggsäcken sedan tidigare. Arton OS-medaljer var ett rekord som tycktes lysa ouppnåeligt på den olympiska stjärnhimmelen. En annan höjdpunkt i OS i Tokyo 1964 var gymnasten Vera Caslavska som bärgade fyra guld åt sitt Tjeckoslovakien.  En guldkantad epok tog också slut i Tokyo när Ungerns sabelfäktningslag förlorade sin semifinal mot Italien. Ungern hade dessförinnan vunnit lagtävlingen sju gånger i rad mellan 1928 och 1960.

USA tillbaka i toppen

I medaljtoppen så hade återigen USA klättrat upp i toppen. Sovjet lyckades inte matcha USA:s 36 guldmedaljer och det kalla kriget rasade obönhörligt även på idrottsarenan. Sverige gjorde ett mindre bra OS och slutade på en blygsam sjuttondeplats, ett guld efter den skandinaviska vinnaren Finland. Noterbart är att Japan tog tredjeplatsen i medaljligan med 17 guld, något som ytterligare stärker tesen om att hemmaplan är en otroligt viktig faktor i OS.

Två nya sporter

Två nya sporter introducerades också på den olympiska agendan – Judo och Volleyball. Man kan se sambandet mellan Tokyos arrangemang och den nya sporten Judo. Sporten kommer initialt ifrån Japan och spred sig efter andra världskrigets slut även internationellt. 1964 var ett lämpligt år att presentera sporten för en bredare publik. Volleyboll är en amerikansk innovation som växte fram i Massachusetts i slutet av 1800-talet. Det var dock sovjetunionen som knep herrarnas guld i Tokyo, en ordentlig knäpp på näsan för USA som blivit förbisprungna i sin egen sport. Inte heller bland damerna var man bland de tre bästa, här tog istället hemmanationen Japan guldet.

”Smokin Joe” presenterar sig

Sveriges två enda guldpengar togs båda i kanot. I K1 1000 meter paddlade hallänningen Rolf Persson hem Sveriges enda individuella guld och räddade därmed också lite av äran åt sitt land. Det andra guldet togs av Sven Olov Sjödelius och Gunnar Utterberg i K2 1000 meter. Sverige plockade också några medaljer i den olympiska boxningen, men valören var av sekundär art. Istället så presenterade sig en av boxningens största profiler någonsin, Joe Frazier. ”Smokín Joe” Frazier dansade hem tungviktsguldet och skulle senare i karriären lyckas med bedriften att slå den största genom tiderna, Muhammed Ali, i ”The Fight of The Century”.