Sverige i Sommar-OS

Sverige i Sommar-OSSverige har haft en del framgångsrika OS-år. I nutid så får vi nöja oss om vi tar fler än en handfull antal medaljer men det fanns en tid då Sverige fanns med i medaljtoppen med ett rekord sb 65 medaljer under ett mästerskap. Vilket skedde under vad kom att kallas solskensolympiaden i Stockholm 1912.

Sverige hade sina guldår i början och mitten av 1900-talet där man tagit medparten av alla sina medaljer. Under OS-åren 1912 till och med Melbourne-OS 1956 så tog Sverige totalt 349 medaljer. Om man räknar ihop alla medaljer som Sverige har tagit genom åren får vi summan 476. Då förstår ni vilken inslag Sveriges guldregn under det tidigare 1900-talet gjorde. De främsta sporterna har varit friidrott med 81 medaljer och brottning med 82 medaljer.

Sverige har tagit få medaljer under 2000-talet

Även om Sverige har haft en del stora profiler även i nutid tid så får vi nöja oss med ett fåtal antal medaljer i sammanhanget. I Aten-OS 2004 tog Sverige sju medaljer och i Sydney 2000 blev det 12 medaljer. Speciellt Sydney räknas in som ett av de bättre OS-åren på senare tid. Värre var det i Peking 2008 där Sverige endast tog fem medaljer och kan beskrivas som ett misslyckande även om Sverige var nära på att ta många flera medaljer än så. I London 2012 lyckades man i alla fall att ta fler medaljer än i Peking, 8 stycken. Där det var speciellt spännande i herrarnas final i handbollen mellan Sverige – Frankrike. Det blev ett silver även om de kämpade väl. Hur många medaljer det blir i år är svårt att avgöra men vi håller tummarna för ett bra år!

Sveriges OS-historia

Sverige gjorde debut i Sommar-OS i Paris 1900. Sverige första Olympiska Medalj, ett brons, tog Ernst Fast när han blev trea i maratonloppet. Dessutom så vann ett kombinationslag, bestående av Sverige och Danmark, dragkampsgrenen och tog guld. Dock så krediteras varken Sverige eller Danmark för denna bragd utan guldet kategoriseras som en kombinationsmedalj.

Därefter stod Sverige över OS-spelen i St Louis 1904 och var inte heller med i Aten 1906 som var ett jubileumsspel. Men när Sverige gjorde comeback i London 1908 blev det storslam. Sverige tog då hem hela 25 medaljer och bättre skulle det bli. När Sverige fick hålla i OS 1912, i vad som kallas solskensolympiaden, så gjorde man det med dunder och brak. Hela 65 medaljer tog man hem och är flest antalet medaljer som Sverige någonsin har tagit i ett Olympiskt Spel.

Olympiska spelet i Antwerpen 1920, efter solskensolympiaden i Stockholm, så fortsatte den goda trenden och Sverige tog hem 64 medaljer och återigen var friidrott och skytte paradgrenarna. De fyra efterföljande mästerskapen var inte lika framgångsrika och det såg ut som att Sverige var nere i en negativ spiral.

Sverige gjorde dock en ett bra OS i London 1948 där man tog 44 och som efterföljandes av ytterligare framgångar i Helsingfors 1952 med 35 medaljer. Efter det så blev det 19 medaljer i Melbourne 1956 och därefter så har Sverige haft vårt att införliva tidigare medaljskördar trots att fler grenar har adderas till OS-programmet.