Sveriges första medalj(er) är i hamn!

31 juli, 2021

Sverige har äntligen tagit medalj i Tokyo-OS, två stycken i diskus. Två medaljer som är Sveriges första i friidrott sedan Aten-OS 2004 och fler medaljer kan vi nu hoppas på.

Medaljsuccé i diskus

Inför dagens friidrottstävlingar var Daniel Ståhl klar favorit att vinna herrarnas diskus vilket han också gjorde med ett kast på 68,90 meter. Och i samma tävling överraskade Simon Pettersson med ett kast på 67,39, som räckte för att säkra den näst högsta valören i tävlingen. En stor sensation som Sverige verkligen behövde efter medaljtorkan.

Det finns goda skäl att hoppas på fler friidrottsmedaljer i Tokyo. I stavhopp är Armand Duplantis vidare till finalen och trots en rivning i kvalet så är förhoppningarna stora att Duplantis tar minst en medalj i tisdagens final som drar igång 12:20.

I kula är Fanny Roos också ett stort medaljhopp i friidrott. I kvalet hade hon det näst längsta kastet med 19,01 meter. Finalen kommer att att avgöras under söndagen med start 03:35.

Även Thobias Montler är vidare till final i längdhopp med det fjärde längsta hoppet i sin kvalgrupp, med 8,01 meter. Finalen avgörs på måndag med start 03:20.

Bra läge för Josefin Olsson i laser radial

Medaljchans har Sverige även i laser radial (segling) där Josefin Olsson ligger på en tredje plats inför det sista racet på måndag, där dubbla poäng står på spel.

Fotbollsdamerna vidare till semifinal

Medaljchansen i damernas fotboll lever också i allra högst grad efter att Sverige vunnit mot hemmanationen Japan med klara 3-1 i kvartsfinalen. Nu är det Australien som står för motståndet i semifinalen, som Sverige vann mot i gruppspelet med 4-2. Semifinalen kommer att spelas under tisdagen med avspark 13:00.

Seger och gruppvinst för handbollsdamerna

I handboll så kryssade damerna först mot Frankrike, 28-28, för att sedan vinna mot Brasilien med 34-31 och är nu obesegrade. Med en återstående match har damerna säkrat gruppsegern. Ungern står för motståndet i den sista matchen som spelas på tisdag med start 09:15.

Tuffare för handbollsherrarna

För handbollsherrarna så blev det en klar förlust mot Egypten med 22-27. Nu är det Danmark som står för motståndet under morgondagen, med start 14:30. En plats kvartsfinalen är redan säkrad och vinst mot Danmark krävs för att Sverige ska kunna vinna gruppen, om Egypten inte vinner sin sista match.

Sarah Sjöström har fortfarande chans på medalj

För Sarah Sjöström har Tokyo-OS inte blivit någon succé, vilket man ändå inte kan begära med tanke på hennes skadeproblem under året. I gårdagens final på 100 meter fritt blev Sjöström femma med tiden 52,68.

Sjöström har dock fortfarande möjlighet att ta medalj i Tokyo. Först i finalen på 50 meter fritt som går av stapeln vid 03:37 i natt. Och sedan stafettfinalen i 4×100 meter medley vid 04:15 med Louise Hansson, Sophie Hansson och Michelle Coleman.

Sverige femma i fälttävlan

I fälttävlan ligger det svenska laget på en femte plats efter dressyrmomentet. Tävlingen fortsätter med terräng som avgörs natten till söndagen och sedan med hoppningen under måndagen.

Medaljchanserna borta i herrarnas golf

I herrarnas golf är medaljchanserna borta för både Henrik Norlander och Alex Norén som båda ligger lång efter i totalen.